Yozgat’ın Sorgun İlçesi, Büyük Taşlık Köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklı Höyük, Hitit yazıtlarında adı geçen dini merkez Zippalanda olabilir.
Uşaklı Höyük’te 2008 yılından itibaren Floransa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazılarda tapınak ve kale olduğu tahmin edilen iki yapı gün yüzüne çıkarıldı.
Hitit Uygarlığının etki alanında yer aldığı belirtilen ve geçen yılki kazılarda çivi yazılı tabletlerin bulunduğu bölgede, bu yıl aşağı ve yukarı şehirde birisi tapınak, diğeri kale olduğu tahmin edilen iki yapıya rastlandı.
Kazı Başkan Yardımcısı Floransa Üniversitesinden Dr. Valantina Orsi, yüzeyde bulunan çanak çömlek ve Hititçe çivi yazılı 4 tablet parçasının, höyüğün Hitit döneminde geliştiğini gösterdiğini belirtti ve “Uşaklı Höyük’ün Hitit metinlerinde bahsi geçen Zippalanda olma ihtimali var. Uşaklı Höyük’ün Hitit başkentinden Alişar’a giden yol üzerinde olması, coğrafi konumu ve Kerkenes Dağı’na yakınlığı bu saptamaya uyuyor” dedi.
Uşaklı Höyüğünde 2015 yılı kazı çalışmalarında bulunan çivi yazılı tablette Tanrıça İştar adı geçtiği tespit edilmişti. MÖ. 2. Bin yılın ilk yarısına tarihlendiği düşünülen tablette, daha önce bu alanda bulunan tabletlerden farklı olarak Tanrıça İştar adı çok net bir şekilde geçmekteydi. Ayrıca bu tabletin 2012 ve 2014 yılı çalışmalarında bulunan tabletlerle aynı alanda bulunması buranın bir kutsal alan olabileceğini gösteriyor.
Zippalanda, Hitit metinlerinden bilindiği kadarıyla Fırtına Tanrısı Teşup’a yönelik ibadetlerin merkezi olan ve yazılı kaynaklara göre başkent Hattuşa’ya 2-3 günlük yürüme mesafesinde bulunan bir kent. Yazıtlara göre Zippalanda, Kerkenes Dağı yakınlarında bulunuyor.
AA
You must be logged in to post a comment Login