Ürdün’de 14.000 Yıllık Tarım İzleri Bulundu

Ürdün’de birkaç yıldır çalışan arkeologlar, erken insanların tarıma geçişi hakkında önemli bulgular elde etti. Kara Çöl’de 14.000 yıl öncesine ait buluntular, insanlığın uygarlık öncesi kültür ve çevre anlayışına ışık tutuyor. Kara Çöl’ün o zamanlar daha çok yağış aldığı ve insan yerleşimine daha uygun olduğu düşünülüyor.

Kopenhag Üniversitesi Arkeoloğu  Tobias Richter, “Güneybatı Asya’da bulmayı beklemediğimiz şaşırtıcı deliller elde ettik. Bu kanıtlar, son buzul çağının sonunda tarım teknikleri geliştirmeye başlayan avcı toplayıcı toplumlar hakkındaki görüşlerimizi değiştiriyor.

Suriye sınırına bakan kayalık, kurak volkanik bazaltın altından 14.000 yıllık çocuk ve yetişkin kemikleri bulundu. Kemiklerin, tohumların ve diğer kalıntıların incelenmesiyle bilim adamları, 14.000 yıl önce bölgedeki tarıma başlangıcı, yerleşmeyi ve büyük insan toplulukları hakkında bilgi edinmeyi ümit ediyor.

Çalışma ekibinden Elin Estrup, “Daha sonra burada ne tür şeyler yetiştiğini bize anlatabilecek farklı bitki türleri tespit edebiliriz. Şu anda burası bir çöl olduğu için hayal etmek çok zor fakat binlerce yıl önce burası çok yeşil ve güzeldi. Bunu bitki kalıntılarına bakarak söyleyebiliriz.”

Ekip, Kara Çöl’de ilerleyen zamanlarda yapılacak çalışmalarla, iklimin ve çevrenin zaman içinde nasıl değiştiğine dair daha net bilgi edinmeyi ve bu bölgenin insan uygarlıklarının gelişimindeki etkisini öğrenmeyi ümit ediyor.

euronews

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login