Urartuların Muhteşem Mücevher Teknikleri Hala Kullanılıyor

Urartuların süs eşyalarına ne kadar düşkün bir toplum olduğu, hem günümüze ulaşan görsel sanatlarından hem de müzelerde sergilenen çok sayıda süs eşyasından anlaşılıyor. Sarayda yaşayan insanlardan halka kadar her kesimin kullandığı bu takıların, hem birer statü belirleyici hem de dini anlamlar taşıdığı düşünülüyor. Urartular tarafından yaklaşık 3000 yıl önce kullanılan mücevher tekniklerini günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor.

MÖ. 8. yüzyılda Van Gölü ve çevresi merkez olmak üzere, Doğu Anadolu Bölgesi’nde hüküm süren Urartu Krallığı’nın, madencilikte oldukça ileri bir teknolojileri vardı. Öyle ki, süsleme teknikleri günümüz teknolojisinde hala kullanılan teknikler arasında. Urartulara ait yerleşim alanlarında yaptığı kazılarla bilinen Doç Dr. Rafet Çavuşoğlu, AA muhabirine kazılarda ortaya çıkan yaklaşık 3 bin yıllık küpe, kolye, boyunluk, yüzük, broş, kemer gibi takılarda, “kaplama, kabartma, çökertme, kazıma, telkari ve granülasyon gibi süsleme tekniklerinin kullanıldığını söyledi.

Her geçen gün gelişen teknolojiye rağmen Urartuların kullandıkları süsleme tekniklerinin günümüzde hala en etkin teknikler olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu takıların Urartu Dönemi’nde hem halk hem de saray aileleri tarafından kullanıldığı söyledi. Çavuşoğlu ayrıca günümüzde ilgi gören “Mardin işi” ve “Trabzon hasırı” olarak bilinen takıların yapımında telkari tekniğinin kullanıldığını, altın ya da gümüşün ince bir tel haline getirilerek işlendiği bu yöntemin Urartu Dönemi’nde de ünlü olduğunu sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji, günümüzde daha fazla gelişti ama kullanılan teknikler çok fazla değişmedi. Eski çağda altın, derinin arasına bırakılıp, vurularak levha haline getiriliyordu. Bugün bu işlem makineler aracılığıyla yapılıyor. Urartular altını manda derileri arasında tabaka haline getiriyordu. Urartuların kullandığı tekniklerin günümüzde birebir uygulamaları var. Bugün sadece teknoloji değişti ama kaplama, süsleme tekniği aynı şekilde devam ediyor. Urartulara ait olan ve şu anda müzelerde sergilenen bir kemerin birebir çizimini bir ayda ancak tamamlayabildim. Bu da Urartuların takı sektöründe ne kadar ileride olduğunun bir göstergesi.”




Fotoğraflar:Akadur Töleğen

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login