Tuzakla Avlanmanın En Eski Kanıtları Kenya’da Bulundu

Scientific Reports’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Kenya’daki ilk insanlar günümüzden yaklaşık 1 milyon yıl önce, tuzak kurmak ve avlarını öldürmek için Rift Vadisi’nin arazi özelliklerini kullanma becerisine sahiplerdi.

Tuzakla Avlanmanın En Eski Kanıtları Kenya’da Bulundu

Rift Vadisi, tatlı su gölü bulunan ve aynı zamanda yüksek besin değerli kaynaklara sahip, aslan gibi tehlikeli yırtıcıların bulunmadığı bir bölge olması sebebiyle, gelada babunu, fil, su aygırı ve benekli sırtlan gibi büyük hayvanların popüler otlama alanıydı.

Antropologlar ve yer bilimcilerden oluşan bir ekibin bölgede yaptıkları disiplinlerarası çalışma gösterdi ki, Rift Vadisi’nde arazi özelliklerinin sebep olduğu kısıtlamalar nedeniyle hayvan hareketleri de belirli yollar dahilinde kısıtlanmıştı.

Bölgede bulunan doğranmış kalıntılar ve sayısız taş alet, ilk insanların büyük ve tehlikeli hayvanlara tuzak kurmak için elverişli olan yolları belirlemede usta olduklarını gösterdi.

Rift Vadisi’nin Olorgesailie bölgesinde daha önce yapılan keşiflerde, büyük memelileri doğramayı sağlayan, Paleolitik Dönem’e ait çok sayıda el baltası bulunmuştu. Bu buluntular, bölgede birçok homininin (insansı) yaşadığını gösterdi.

Arazi bugün, iklim değişikliği, depremler ve volkanik olaylar sebebiyle 1 milyon yıl önceki halinden çok daha farklı görünüyor.

Rift Vadisi, Kenya. Fotoğraf: Peter Prokosch

Rift Vadisi, Kenya. Fotoğraf: Peter Prokosch

Ancak, araştırma ekipleri fay hareketlerinin etkisini, erozyonun ve tortulaşmanın sebep olduğu bozulmaları düzelterek, bu eski arazinin bir modelini yaratıp atalarımızın araziden nasıl faydalandığını gösterdiler.

Yenilikçi modelleme yöntemlerinin ekibin bu keşifleri yapmasında çok etkili olduğunu açıklayan İngiltere’nin önde gelen araştırmacısı Dr. Sally Reynolds (Bournemouth University), “Arazinin topografik özelliklerini yeniden inşa ederek, topraktaki besinleri inceleyerek ve yerli Maasai liderlerinden hayvan otlama faaliyetleri hakkında bilgi alarak 1 milyon yıl önceki hayvan hareketlerinin bir resmini oluşturmayı başardık.” dedi.

1 milyon önce, arazi alanının tuzakla avlanma tekniklerine ne şekilde olanak sağladığını açıklayan Dr. Reynolds, “Olorgesailie bölgesi, özellikle büyük hayvanları tuzağa düşürmek için çok elverişliydi, çünkü arazinin topografik özellikleri hayvanların bölge içerisinde gezindikleri güzergahı kısıtlıyordu.” dedi.

“Aynı zamanda, alandaki yüksek bayırlar mükemmel gözetleme noktaları olarak kullanılıyordu. Avlanma aletleri yapmaya olanak sağlayan hazır taş kaynağı ve temiz içme suyu ile arazi homininilerin işgali için ideal bir yerdi.”

Çalışma, Rift Vadisi alanına ve diğer hominin alanlarına, arazi temeline dayanan yepyeni ve heyecan verici bir çerçeveden bakmamızı sağlayarak atalarımızdan kalan kayıtları yorumlama biçimimize de etki ediyor.

heritagedaily.com

Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun. Şu anda uluslararası bir oyun şirketinde lokalizasyon uzmanı olarak çalışıyor. Bir arkeoloji gönüllüsü ve bu alanda yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyor. Bilgisayar oyunlarını ve mitolojiyi çok seviyor.

You must be logged in to post a comment Login