Tutankamon’un Mezarındaki Gizli Oda Netliğe Kavuşacak

Firavun Tutankamon’un mezarındaki gizli odaya dair arayışlar, araştırma ekibinin detaylı incelemesiyle kesin bir sonuca ulaşacak. Torino Politeknik Üniversitesi’nden bir ekip, Tutankamon’un mezarını ve çevresini gelişmiş radar teknolojisi ile tarayacak.

Bilim ve teknoloji bölümünde proje yöneticisi ve fizik profesörü olan Franco Porcelli, “Haftalarca olmasa da, günlerce sürecek çok titiz ve detaylı bir bilimsel araştırma olacak. Üç radar sistemi kullanılacak ve tarama işlemi 200 Mhz ila 2 GHz frekanslarını kapsayacak.” diyor.

Kral Tutankamon’un mezarının incelenmesi, Mısır firavunlarının gömüldüğü merkez olan Krallar Vadisi’nin geniş çaplı jeofizik haritasını yapmak için başlatılan uzun süreli bir projenin parçası. Projeyi Torino Politeknik Üniversitesi’nden gelen araştırmacı yürütüyor.

Araştırma kapsamında, yeraltında etkili radar, diğer ileri teknoloji aletlerle birlikte yeraltında kalan antik yapılar hakkında bilgi vermek için 10 metre derinliğe kadar tarayacak. Tarama işlemi konusunda oldukça heyecanlı olan Porcelli, “Kim bilir neler göreceğiz” diyor.

Araştırmacılar, Tutankamon’un mezarının ön araştırmasını bu ayın sonuna kadar gerçekleştirmeyi planlıyor. Son iki yıl içinde Porcelli’nin bu mezar üzerinde yaptığı araştırma bununla birlikte üçüncü olacak. Söz konusu araştırmalar, Arizona Üniversitesi’nden Antik Mısır uzmanı olan Nicholas Reeves’in iddialarının ardından 2015 yılında başladı. Reeves, Tutankamon’un mezarında, Kraliçe Nefertiti’nin kalıntılarını ve muhtemelen bozulmamış mezar hediyelerini barındıran gizli bir oda olduğunu düşünüyordu. Reeves, Firavun Tutankamon’un MÖ 1323 yılında 19 yaşında beklenmedik bir şekilde öldüğünde, mezarının henüz hazır olmadığı görüşünü ortaya attı. İddiaya göre Tutankamon bu yüzden, kendisinden 10 yıl önce ölen Kraliçe Nefertiti’nin mezarına gömülmüştü.

2015’te Japon radar uzmanı Hirokatsu Watanabu tarafından gerçekleştirilen radar taramaları, Mısır Eski Eserler Bakanı Mamdouh Eldamaty tarafından coşkuyla karşılandı. Watanabu taramaların analizleri sonucu, Tutankamon’un mezarının kuzey ve doğu duvarlarında %90 ihtimalle iki gizli oda olduğunu açıkladı. Bu açıklama, arkeoloji dünyasında oldukça ses getirdi. Eldamaty, bunun yüzyılın keşfi olabileceğini söyledi. Ancak daha sonra National Geographical Society tarafından yapılan radar taraması, Watanabu’nun sonuçlarına ulaşamadığı için beklentileri düşürdü.

Tutankamon’un mezarının gizli odalar içerdiği teorisi, geçen yıl Kahire’de düzenlenen uluslararası bir konferansta büyük şüphecilikle karşılandı. Eski Eski Eserler Bakanı Zahi Hawass, projenin bilimsel olarak yürütülmediğini öne sürdü. Reeves’in gizli oda teorisi hakkında artan şüpheler, mezarın içinde hiçbir zarar verici keşif yapılmayacağına dair güvence verilmesine neden oldu.

Porcelli, Tutankamon’un mezarında gizli bir oda olup olmadığına son kez net bir şekilde tespit edeceklerini, bunun son ve %99 oranında bir sonuç vereceğini söyledi.

Tutankamon’un Mezarında İki Gizli Oda Keşfedildi

Tutankamon’un Mezarının Gizemli Sakinleri Kim?


Rossella Lorenzi. Seeker. 10 Şubat 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login