Türkiye’nin En Eski Taş Aleti Bulundu

Bilim insanları Türkiye’deki şimdiye kadar bilinen en eski taş aleti Gediz’de buldu. Bulunan taş alet, insanların, Asya ve Avrupa arasındaki geçitten düşünülenden çok daha önce, yaklaşık 1.2 milyon yıl önce geçtiğini gösteriyor.

insansılara ait taş alet türkiye'de bulundu

Quartery Science Reviews’de yayınlanan makaleye göre insan yapımı kuvarsit alet, Ege Bölgesi’ndeki Gediz Nehri’nin eski dolgularında tesadüfen bulundu. Bu buluntu  erken insanların Afrika’dan Asya’ya ne zaman ve nasıl çıktığına dair önemli bilgiler verebilir.

İnsanlar Gediz’de İlk Ne Zaman Yaşadı?

Londra Üniversitesi ile Türkiye, Hollanda ve İngiltere’den uzmanlardan oluşan uluslararası ekip, kıvrımlı Gediz’in eski dolgularını hassas ekipmanlar kullanarak tarihlendirdi ve böylece insanların ne zaman bu bölgede yaşadığına dair kesin bir zaman aralığı tespit etti.

Profesör Danielle Schreve, “Bu keşif erken insanların Avrupa’ya yayıldığı zamanı ve geçtikleri yolları anlayabilmemiz için çok kritik. Araştırmalarımız bulunan taş aletin tüm Türkiye’den güvenilir şekilde tarihlendirilmiş ve kaydedilmiş en erken taş alet olduğunu gösteriyor. Alet, nehrin yakınında erken bir insansı tarafından, bir milyon küsur yıl önce düşürülmüş.” dedi.

Araştırmacılar, erken insanların 1.24 milyon yıl ila 1.17 milyon yıl öncesinde, yani erken Pleistosen’de bu bölgede olduğunu, yüksek hassasiyetli radyoizotopik tarihlendirme yöntemleri ve kıvrımlardan hem önce hem sonra gelen lav akışlarının paleomanyetik ölçümleriyle ortaya koydu. Daha önce Türkiye’deki en eski hominin fosilleri Denizli’de Kocabaş’ta bulunmuştu. Fakat Kocabaş’ta bulunan Homo erectus ve diğer taş aletlerin tarihlendirmesi kesin değildi.

Schreve, “Bu taş çok heyecan verici bir buluntu oldu!” dedi. “Bir kıvrımdaki tortuları incelerken gözüm yüzeyde duran pembemsi bir taşa takıldı. Daha iyi bakmak için arkasını çevirdiğimde insan tarafından işlenmiş aletlerin özellikleri aşikardı. Jeologlar ve tarihlendirme uzmanlarıyla birlikte çalışarak, buluntunun güvenilir bir kronolojisini çıkarabildik, ve uzak atalarımızın davranışlarına ışık tutabildik” dedi.


Makale: Maddy, D., Schreve, D., Demir, T., Veldkamp, A., Wijbrans, J. R., van Gorp, W., … & Stemerdink, C. (2015). The earliest securely-dated hominin artefact in Anatolia?. Quaternary Science Reviews, 109, 68-75.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login