Türkiye’de İlk Defa Arkeolojik Araştırma Gemisi Yapıldı

Türk mühendislerinin Amerika’daki Sualtı Arkeoloji Enstitüsü için Tuzla’da inşa ettiği geminin yapımı tamamlandı. Virazon 2 adlı gemi, Türkiye’de yapılan ilk arkeolojik araştırma gemisi ünvanını elde etti.

Türkiye'de İlk Defa Arkeolojik Araştırma Gemisi Yapıldı

1972 yılında ABD’de kurulan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nün (INA), Virazon isimli 1953 yapımı araştırma gemisinin kullanılamaz hale gelmesinin ardından, Tuzla’da son teknolojilerle donatılan Virazon 2 isimli gemi inşa edildi.

Tuzla’daki Mengi Yay Tersanesi’nde NavTek Deniz Teknolojileri tarafından üstün teknolojiyle donatılan Virazon 2, dünyanın en gelişmiş bilim gemileri arasında gösteriliyor. 2011 yılında hayatını kaybeden Claude Duthuit’nin eşinin bağışı ile yapılan Virazon 2, Türk mühendisleri tarafından Türkiye’deki tersanede yapıldı.

Son teknoloji ürünü elektronik seyir aletleri barındıran gemi, aynı zamanda yüksek hassasiyetle suyun altını tarayarak gemi batıklarını bulabiliyor. Yan taramalı sonar ve sualtında kullanılan uzaktan kumandalı araç da geminin üzerinde bulunuyor.

Gemiyi inşa eden NavTek Deniz Teknolojileri Genel Müdürü Ferhat Acuner, “Ülkemizde ilk yapılan arkeoloji araştırma gemisi bize gurur veriyor. Marmara Denizi’nde ki ilk testlerinin adından Ege ve Akdeniz başta olmak üzere dünyanın tüm denizlerinde araştırma yapabilecek” dedi.

INA’dan Orkan Köyağasıoğlu ise, Virazon 2’nin pek çok tarihi gemi batığını bulabilecek yetenekte ve donanımda olduğunu söylüyor.

1960 yılında ABD’li George Bass ve ekibi, Ege kıyılarındaki Gelidonya Batığı’nı araştırarak dünyaya “Sualtı Arkeolojisi” adlı bilim dalını kazandırdı. Dünyanın ilk bilimsel sualtı kazısıyla temelleri Türkiye kıyılarında atılan sualtı arkeolojisi ile birlikte ABD’de 1972 yılında kurulan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA), insanlığın geçmişte denizle olan ilişkilerinin fiziksel kalıntılarını arıyor. Bodrum merkezli olarak Ege ve Akdeniz’de araştırmalar yapan INA, 50 yıl boyunca Virazon adlı gemiyi kullanmıştı.


Milliyet.com.tr

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login