Troya’daki Aşağı Şehir’de Mozaik Tabanlı Bir Villa Bulundu

Troya Antik Kenti’nin girişindeki ‘Aşağı Şehir’ bölgesinde süren kazılarda, Erken Bizans döneminden bir villanın mozaik tabanı ortaya çıktı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti’nde, Aşağı Şehir adı verilen bölgede kazılarda, Erken Bizans dönemine ait bir villanın tabanında mozaik bulundu.

Troya Ören Yeri ve Troya Müzesi sınırlarına oldukça yakın bir alanda, ana kentin sınırlarının dışında, fakat Aşağı Şehir sınırları içinde sürdürülen kazılarda, geç Roma, erken Bizans dönemlerine ilişkin bilgiler ediniliyor.

(Efsanevi Troya Savaşı Hakkında Neler Biliyoruz?)

Troya’daki Tunç Çağı yerleşimi nispeten iyi biliniyor, ancak sonraki dönemlerde de bu ünlü kentin etrafında sürekli bir yapılaşma vardı. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Özellikle MÖ 7. yüzyıldan itibaren bir Troya turizminin söz konusu olduğunu söylüyor.

Aşağı kenti daha iyi öğreneceğiz

Gölcük, “Bu kentin yanı başına yerleşmek, bu kenti ziyaret etmek sadece Roma İmparatorluğu değil, dönemin entelektüelleri, komutanları bu kentte olup, bu kentin hikayesini görmeyi, dinlemeyi çok arzuluyorlardı. Dolayısıyla hemen etrafında bir yerleşim gerçekleşmiş.” diyor.

“Tam bu noktada Roma ve Bizans villalarından oluşan bir mahalle söz konusu. Troya kentinin hikayesi çok ünlüydü. Roma ve Bizans döneminde Atina Tapınağı’nda Troya Savaşı’na katılanların savaş aletleri vardı. Priamos’un kızı Kassandra’nın bağlandığı kaya, ziyaret edilen merkezler arasındaydı. Troya turizmi açısından Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir noktadayız.”

“Troya yaklaşık 150 yıldır kazılan ve araştırılan bir nokta. Artık Tunç Çağı Troya’sını çok iyi biliyoruz. Aşağı Şehir hakkında bilgimiz daha sınırlıydı. Şimdi o büyük Aşağı Şehir’deyiz. Troya kazıları için bundan böyle bir kırılma anı yaşanabilir. Bundan sonra bu büyük kenti, aşağı kenti çok daha iyi öğrenmemize fırsat verebilir.”

Bölgedeki Helenistik ve Roma dönemleri araştırılacak

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise, mitolojik hikayesi ile özellikle Troya Savaşı sonrasında kentin İlyada Destanı’ndaki öyküsünün burayı ziyaret merkezlerinden biri haline getirdiğini söylüyor.

Aslan, “Burası yaklaşık 2.800 yıldır bir anlamda turizmin, kültürel turizmin merkezi haline geliyor. Büyük İskender’in, Augustus’un, özellikle Helenistik ve Roma dönemlerindeki en önemli isimlerin ziyaretlerinden de bunu çok iyi anlıyoruz.” diyor.

“Burada özellikle Helenistik ve Roma dönemlerinin görkemli mozaikli yapıları, villaları, dönem için büyük gösterişli yapılarının olduğunu biliyoruz. Şu anda zaten erken Bizans dönemi mozaik yapısının kazısını gerçekleştirdik. Şu açıdan da bir dönüm noktası olacak, özellikle önümüzdeki yıllarda Helenistik ve Roma dönemleri Aşağı Şehir kazılarını daha da yoğunlaştırılarak en azından buradaki ziyaretçilere Helenistik ve Roma Troya’sının görkemini göstermiş olacağız. Buradaki kazılarda buna benzer kalıntılar var fakat bu kadar Aşağı Şehir bölgesinin hemen hemen dışında ve hatta bittiği yerde böyle bir buluntu, bir dönüm noktası olacak. Bundan sonraki kazı stratejisi açısından gerçekten önemli bir buluntu.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login