Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nde 2.000 yıllık Roma dönemi pazar yeri bulundu.
Helenistik Dönem’de Frigya, Karya ve Lidya bölgelerinin kesişim noktasında, Lidya sınırları içerisinde yer alan Tripolis Antik Kenti’nde bu sezon başlanan arkeolojik kazılarda yeni bir pazar yeri bulundu. Geçtiğimiz sezon da Tripolis Antik Kenti’nde tahıl ambarı olduğu belirtilen 1900 yıllık yapılar ortaya çıkarılmıştı.
Tripolis Antik Kenti’nde geçtiğimiz hafta başlanan kazılarda üçüncü pazar yeri bulundu. Pamukkale Üniversitesi’nden Tripolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, AA’ya yaptığı açıklamada, “Tripolis’te yeni bir pazar yerinin bulunması tabii kentin özellikle Roma dönemi içinde milattan sonra 2’nci yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olduğunu bir kez daha gösterdi. Daha önce bulduğumuz iki pazar yerinden biraz daha kuzeyde ve yaklaşık 300 metrekareyi kaplayan oldukça büyük bir pazar yeri. Bu sezon çalışmalarımız ağırlıklı olarak bu pazar yerinde olacak.” dedi.
Tripolis’in hem kuzey batıdan Anadolu’nun içlerine giden antik yolun üzerinde hem de Smyrna ve Efes gibi batıda yer alan metropollerden gelen yolların güzergahında bulunduğuna belirten Duman, kentin bu yüzden uzun yıllar ticaretin önemini koruyan bir kent olduğunu sözlerine ekledi.
“Tekstil ve tahıl ticaretinde önemli bir konumu var”
Yeni bulunan pazar yeriyle kentin, bölgenin tekstil ve tahıl ticareti konusunda önemli bir konumda olduğu ortaya çıktı.
Bölgenin Anadolu’da ticareti kontrol eden merkezler arasında yer aldığını belirten Duman, sütunlu caddede bulunan dükkanlarda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, çok sayıda meyve çekirdeği kalıntısı tespit ettiklerini söyledi.
Duman, “Bunların arasında kayısı, üzüm çekirdekleri, ceviz kalıntıları da vardı. Tabii ki bunların bir kısmını fosilleşmiş olarak ele geçirdik. Bunların yanında da bu ürünlerin ticaretinin ya da taşınmasının sağlandığı amfora dediğimiz taşıma kapları bulduk. Bu bulgularla Denizli’de ticaretin en az 2.000 yıllık bir geçmişi olduğunu ortaya çıkardık.” dedi.
Denizli’nin tekstil, mermer ve traverteniyle ön planda olduğuna işaret eden Duman, kent sınırları içinde yer alan Tripolis, Laodikya ve Hierapolis antik kentlerinde gerçekleştirilen kazılarda 2.000 yıl önce de aynı sektörlerde kentin bir merkez konumunda olduğunun ortaya konduğunu sözlerine ekledi.
Tripolis Antik Kenti
İlk adı Apollonia olan fakat Geç Helenistik Dönem’de Tripolis olarak adlandırılan Tripolis Antik Kenti’nde 2015 yılı Mart ayında başlayan kazı çalışmaları hala devam ediyor.
En görkemli çağını Roma döneminde yaşayan antik kentte yapılan yüzey araştırmalarında bölgedeki yerleşimin günümüzden 5.000 yıl öncesine kadar gittiği görülüyor. MS. 2. yüzyıldan itibaren ise kentte yeni bir yapılanmaya gidildiği gözleniyor.
MÖ. 2. Yüzyıldan itibaren birçok deprem ve savaşa tanıklık ettiği için defalarca tahrip olan Tripolis Antik Kenti, Geç Roma ve Bizans Dönemi’nde sur ile çevrilmiştir. Eğimli arazide kurulan kentin surları yer yer burçlarla, gözetleme kuleleri ve kalın duvarlarla desteklenmiştir.
Sarp kayalık bölgelerinde, kayaya oyulmuş kaya mezarları bulunmaktadır ve alt kısmı podyumlu, üst kısmı lahit şeklinde mezarlar yer almaktadır.
AA
You must be logged in to post a comment Login