Denizli’nin Buldan ilçesi, Yenicekent Mahallesi sınırlarında yer alan Tripolis Antik Kenti yakınlarındaki kum ocağında tesadüfen lahit bulundu.
Kum ocağının sahibi vatandaşın ihbarı üzerine Denizli Müzesi Müdürlüğü ekipleri, lahidin bulunduğu yerde kazı ve temizlik çalışmaları yaptı. Temizlenen lahit daha sonra Denizli Müzesi Müdürlüğü’ne taşındı.
2 kısa kenarı ve 1 uzun kenarı üzerinde kabartma figürler bulunan lahidin kısa cephelerinde birinde Psykhe ve Eros betimi, diğerinde ise Ganymedes ve Kharon betimi bulunuyor. Uzun yüzde ise sırasıyla Hermes, Narkissos, Heroik pozda mezar sahibi, Herakles ve Thanatos yüksek kabartma şeklinde betimlenmiş. Diğer uzun kenar, kaba yontulu bırakılmış olup herhangi bir figür bulunmuyor. 60 santimetre yüksekliğindeki figürler burgu yivli sütunlar arasında kemer içerisinde betimlenmiş.
Üzerindeki betimlemeler göz önüne alındığında MS. 2-3. yüzyıllara tarihlendiği öngörülen lahit, Denizli Müzesi koleksiyonu için de benzersiz bir ilk olma özelliği taşıyor.
Tripolis Antik Kenti
Her ne kadar Tripolis’in bir kent olarak geçmişi Helenistik Dönem’e dayansa da, kentin çevresinde gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında ele geçen arkeolojik bulgular, bu bölgedeki ilk yerleşimin günümüzden 5000 yıl öncesine tarihlendiğini göstermekte.
Kent altın çağını Roma Dönemi’nde yaşamıştır. MS. 2. Yüzyılda kentte yeni bir yapılanmaya gidilmiş ve şehir kapıları, caddeler, hamamlar, stadyum, tiyatro ve meclis binası gibi kamu binaları yapılmıştır. Tripolis Antik Kenti’nde günümüze ulaşan yapıların çoğu da Roma dönemi yapısıdır. Bölgenin aktif fay hatlarına yakınlığı, bunun bir sonucu olarak sık yaşanan depremler şehrin zamanla önemini yitirmesine sebep olmuştur
İHA
Zimbabve’nin Kaya Sanatında Resmedilen Müzik Aletleri Neydi?
Beynimizin Bu Kadar Büyümesinin Nedeni Bağırsaklarımız Olabilir
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login