Tozkoparan Höyüğü’nde 5.500 Yıllık Çocuk İskeleti Bulundu

Tunceli’de yer alan Tozkoparan Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında, Neolitik dönemde yaşamış bir çocuğun iskeleti bulundu.

Tozkoparan köyünde yer alan ve binlerce yıllık tarihi barındıran höyüğün, köy yerleşim alanında kalması ve üzerine yapılan evler nedeniyle tahribata uğraması nedeniyle başlatılan kurtarma kazısı sürüyor. Kentte 1968 yılından sonra ilk defa bilimsel metotlar kullanılarak yapılan kazı çalışmalarında antropolog, arkeolog, sanat tarihçi ve stajyer öğrencilerden oluşan yaklaşık 15 kişilik bir ekip görev alıyor.

Kazı çalışmalarında çocuk iskeletinin yanısıra, pişmiş topraktan çömlekler, obsidiyen, kemik ve taştan aletler ile ok uçları da bulundu.

Tunceli’nin Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan köyünde farklı dönemlere ait kültür katmanlarının üst üste binerek oluşturduğu Tozkoparan Höyüğü’nün yüzeyi ve çevresinde sürdürülen arkeolojik çalışmalarda, bir yerleşim alanı içerisinde 5.500 yıl öncesi yaşadığı düşünülen bir çocuğun iskeleti bulundu. Neolitik döneme ait iskelet, Tunceli Müzesi laboratuvarında incelenmeye alındı.

(Büklükale’de 3.000 Kişinin Katıldığı Bir Tören Alanı Bulundu)

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Umut Parıltı, “Tozkoparan köyü içerisinde başladığımız kazı çalışmalarında bir aylık süreci tamamladık. Bu süreç içerisinde 7.500 yıllık bir kültür dolgusuyla karşılaştık.” diyor.

“Dikdörtgen yapılar içerisinde bir depo yapısıyla karşılaştık. Özellikle depolarda, insanların burada gündelik işlerle uğraştığını görüyoruz. Bize büyük bir acının yaşandığını gösteren çocuk iskeletiyle karşılaştık ve bu durum bizi fazlasıyla heyecanlandırdı. Çünkü bizim o dönemin insanının ritüellerine dair önemli ipuçları sunacak. İskeletin, en az 5.500 yıllık olduğunu söyleyebilirim. Kemik ve diş minelerinden alınan örneklerle ortaya tam sonuç ortaya çıkacak. Çocuğun intramural bir yerleşim içerisinde hastalıktan ve travmatik bir sebepten öldüğünü düşünüyoruz.”

Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, Tunceli’de yaklaşık 6 yıldır yüzey araştırması yaptıklarını ve kentte Alt Paleolitik dönemden itibaren olan tüm arkeolojik dönemleri tespit ettiklerini söylüyor. Bu yıl ise bölgedeki yüzey araştırmaları tamamlandı ve Tunceli Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Tunceli, Düzce, Erzurum ve Diyarbakır’daki üniversitelerden akademisyenlerin danışmanlığındaki heyetle Tozkoparan Höyüğü’nde kazılar başladı.

Höyüğün tahrip olduğu alanlarda çalışmalar yürüttüklerini belirten Yılmaz, “Burada sit alanlarının sınırlarını belirlemeye çalışıyoruz. Yüzey toprağının hemen altından arkeolojik kalıntılar çıkmaya başladı. Kazının üçüncü gününde bir insan iskeleti açığa çıktı. Çocuk yaşlarda bir bireye ait. Toprağa açılan oval biçimli bir çukura büzülmüş biçimde yatırılmış bir birey, kuzey ve güney doğrultuda uzatılmış. Bu iskelet eski topluma ait ve o döneme ilişkin doğrudan bize bilgi sağlayan kalıntı olduğu için çok önemli.”

Yılmaz, son dönemlerde iskeletler üzerinde disiplinler arası çalışmalar yapıldığını belirterek, “İskeletlerin yaşını veya beslenme sistemini belirleyebiliyoruz. Kemikler üzerinde eğer geçirdiği hastalıklar iz bıraktıysa bunları belirleyebiliyoruz. Tabii tek bir örnekle çok fazla veri elde edemesek de başlangıç için sevindirici bir kalıntı.” diyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login