Topkapı Sarayı’ndaki Eserlerin Camiye Taşınacağı İddia Edildi

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin depolarındaki eserlerin, havalimanına taşınması kararından sonra şimdi de Topkapı Sarayı’ndaki eserlerin Çamlıca Camii’ne taşınacağı iddia edildi.

Geçtiğimiz haftalarda, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin bazı depolarının, kapatılması büyük tepki çeken ve pandemi döneminde sahra hastanesine dönüştürülen Atatürk Havalimanı’na taşınacağı ortaya çıktı. Diğer yandan Atatürk Havalimanı’na taşınacak eserlerin yıllardır depo olarak kullanılan tarihi Darphane-i Amire binalarında olduğu ve Cumhurbaşkanlığı’nın isteğiyle boşaltıldığı anlaşıldı.

Darphane binaları müzenin elinden alındı

Birbirlerinin parçası olarak görülen İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Topkapı Sarayı’nda ise bir ayrışma söz konusu. Topkapı Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesinin ardından, Arkeoloji Müzeleri’ne ait eserlerin saklandığı darphane binalarına müze personeli sokulmuyor. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar personeli ise binalara girebiliyor. 

(İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki Eserler Havalimanına Taşınıyor)

Acilen hatadan dönülmesi gerektiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat,  darphane binalarının müzeye geri verilmesi gerektiğini söyledi.

Polat, “Kent Müzesi için Tarih Vakfı’na tahsisli Darphane Binaları 2013 yılında Arkeoloji Müzesi’nin sergi ve depoları için vakfın elinden alınmıştı. Arkeoloji hazinelerini havalimanına götürmek garabeti yerine neden Darphane binaları Arkeoloji müzesine verilmiyor? Çok yanlış adım.” dedi.

Topkapı Sarayı eserleri de taşınacak

Mahir Polat, depo müze adıyla sunulan Topkapı Sarayı Darphane binalarının Arkeoloji Müzesi’nin elinden alınıp Arkeoloji koleksiyonlarının havaalanı hangarlarına gönderilmesi konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın yaptığı açıklama şu şekilde:

“Konu özeti: Topkapı Sarayı’ndan Çamlıca Cami Müzesi’ne padişahlara ait eserleri rahatça nakletmek. Kültür Bakanlığı’na bağlı asırlık kurum Topkapı Sarayı ile Diyanete bağlı Çamlıca Camii’nin alt katlarının birbirine bağlı müzeler yapılıp, Kültür Bakanlığı’ndan alınarak ikisinin birden Cumhurbaşkanlığı’na bağlanarak padişahların eşsiz eserlerinin Çamlıca’ya nakledilmesi.

11 Eylül 2019 tarihinde asırlık kurum Topkapı Sarayı’nın Kültür Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması ve Arkeoloji Müzesi – Topkapı Sarayı kurumsal ortaklığının bitirilmesi.

Arkeoloji Müzesi’nin depoları olan Darphane binalarının da ofis yapılmak için Kültür Bakanlığı’nın elinden alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na verilmesi burada ofis yapılması kararı. Kendi depolarında işgalciye dönüştürülen Arkeoloji Müzesi

Topkapı Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı’na devri sonrasında “uyumlu” çalışmayacak tüm kurum hafızasına ve geleceğine sahip personelin yeniden gözden geçirilmesi ile oluşturulmuş yeni Topkapı Sarayı Müzesi idari ve müzeci kadrosu.

Tarihe not; Cumhuriyet değerleri ile padişahlığın otorite makamlarını halka teslim etmenin sembolü olarak müzeye dönüştürülmüş Osmanlı sembolü asırlık Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzeleri’nin paha biçilmez koleksiyonları popüler kaygılara heba edilmemeli.

Depo müze yapıyoruz diye sunulan Arkeoloji Müzeleri Depoları Darphane binalarının boşaltılması ve koleksiyonlarının havaalanına taşınması meselesinin ardındaki durum ne yazık ki bu şekildedir. Ömrünü bu müzelere adamış müzeciler seslerini duyuramıyoruz.

Kısa bir süre sonra yaygın medya kanalları ve popüler şahsiyetler vasıtası ile Depo Müzelerin övgülerle sunulması örneklerini göreceğiz. Kendileri ile görüşülmüş kamuoyuna etki edebilecek bu gazeteci ve yazarlara tarihsel sorumluluklarını hatırlatmak vicdani görevim.

Bu konuda bu müzelerden emekli olmuş, edilmiş, ömrünü bu müze koleksiyonlarına harcamış ve yukarıda bahsettiğim Çamlıca Cami Müzesi’ne padişah eserlerinin nakledilmesini hakikatini bilen müzeci üstatlardan medya ve gazeteciler görüş bilgi sormak zorundadır.

Arkeoloji Müzesi depoları küçük ve yetersiz ise müzenin elindeki bir iki depodan birisi olan Darphane Binaları neden elinden alınıp boşaltılıyor? Yeni depo yapabilirsiniz ama eserlerin saklandığı şimdiki bina neden elinden alınıyor? Hadi depo yapılmıyor peki Arkeoloji Müzesi’nin sergi alanına da ihtiyacı var. Sergi alanı olarak da kullanılabilecek Darphane Binaları neden Arkeoloji Müzesi’nin elinden alınıyor. Neden Kültür Bakanlığı buraya ihtiyacı olduğunu söylemiyor da Havaalanı hangarlarını depo yapıyor?

Konunun özü depo müze değildir. Konunun özü yanlış kararlarla asırlık müze kurumlarının günü birlik plansız ve popüler konulara heba edilmesidir. Bu hatadan acilen dönülmelidir.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login