Titanik’i bulan ekip gerçekten gemiyi aramıyordu. Aslında gizli bir görevdelerdi ve Titanik, görevi örtbas etmek için yaratılmış bir senaryoydu.
İşte size sıra dışı bir gerçek: Titanik’in enkazı aslında Titanik’in enkazını arıyormuş gibi yapan insanlar tarafından bulundu.
Robert Ballard ve Jean-Louis Michel liderliğindeki keşif ekibi aslında başka bir görevdeydi ve Titanik’i aramak bu görevi gizlemek için kullanılan göstermelik bir hikayeydi. Bu durumda amaçları başlangıçta Titanik’i aramak olmamıştı. Ancak zamanlarının çoğunu gereksiz şeylerle uğraşarak ve sanki arama yapıyormuş gibi gezinip durarak geçirdiler. Ve sonunda kazara onunla karşılaştılar.
(İlgili: Üç Boyutlu Taramalarla Titanik Bütün Halde Görüntülendi)
Eski bir Amerikan Deniz Kuvvetleri subayı olan Ballard ve Michel 2008 yılında aslında iki ABD Deniz Kuvvetleri denizaltısını bulmakla görevlendirildiklerini açıkladı. USS Thresher ve USS Scorpion isimli denizaltıların her ikisi de Atlantik Okyanusu’nda batmıştı. ABD; denizaltıların akıbetini, Scorpion’un Sovyetler tarafından batırılıp batırılmadığını ve gemilere güç veren nükleer reaktörlerin çevreyi etkileyip etkilemediğini bilmek istiyordu.
Ekip her iki geminin de yerini tespit etti ve Thresher’ın muhtemelen bir güç çökmesinden sonra battığını belirledi. Scorpion ve 99 kişilik mürettebatının son saatleri ise kesin değil. Geminin sonuyla ilgili Sovyet torpido saldırısıyla batırılmasından patlamasına kadar çeşitli teoriler var. Ballard’ın ekibi, geminin ön tarafında su baskını yaşandığına dair kanıtlar buldu. Arka tarafı ise batıncaya kadar hava geçirmez kaldı ve oluşan basınç onun da Titanik’in bazı parçaları gibi patlamasına neden oldu.
Ballard’ın bu yolculuk için ekstra hırsları vardı. Bu işi ilk başta Titanik’i bulmak için finansman aramaya çalışırken almıştı. Ancak deniz kuvvetleri ona teknolojiyle ilgilendiklerini, sadece denizaltıları aramasını söylemişti. Ancak Ballard, eğer zamanı olursa gerçekten Titanik’i aramak için- iki denizaltısı arasında- üstlerinden izin almayı başardı. Tabii ki üstleri tarafından sürekli olarak ana görevinin denizaltıları aramak olduğu da hatırlatıldı.
Ekip, şaşırtıcı bir şekilde Titanik’i buldu ve bu durum onların kılıf hikayesini neredeyse su geçirmez şekilde gerçek bir hale getirdi. İnsanlara Titanik’i aradığınızı söyler ve ardından onu bulursanız kimse “Peki, gerçekten neyin peşindeydiniz, ha?” diye sormaz. Ne var ki Titanik’in gerçekten bulunması kurgulanan hikâye adına çok iyi olsa da Deniz Kuvvetleri bundan pek memnun değildi.
Ballard, 2008’de National Geographic’e görevin gerçek amacını açıklayarak, “Donanma benim Titanik’i bulmamı asla beklemiyordu ve bu gerçekleştiğinde oluşan yoğun kamuoyu ilgisi nedeniyle gerçekten gerildiler. Fakat insanlar Titanik efsanesine o kadar odaklanmıştı ki hiçbir zaman noktaları birleştirmedi.” dedi.
IFL Science. 18 Temmuz 2023.
You must be logged in to post a comment Login