Tıbbi Aletlerle Gömülmüş Romalı Doktorun Mezarı Bulundu

Macaristan’daki arkeologlar, pens ve neşter de dahil olmak üzere 2.000 yıllık bir mezarda tıbbi alet koleksiyonu ortaya çıkardılar.

2.000 yıllık tıbbi aletler koleksiyonu, özellikle o dönemde Roma İmparatorluğu’nun sınırlarının ötesindeki sözde “barbar” bölgelerde son derece nadir bir buluntu. C: ELTE Faculty of Humanities

Araştırmacılar bu aletlerin, hastaları tedavi etmek için sınırlarının ötesine geçen Roma İmparatorluğu’ndan bir hekime ait olduğunu düşünüyorlar.

Macaristan’da yaklaşık 2.000 yıl önce ölen bir tıp insanının mezarı, mesleği için kullandığı iğneler, pensler, neşterler ve diğer aletlerle birlikte gün ışığına çıkarıldı.

Budapeşte’deki Eötvös Loránd Üniversitesi (ELTE) tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, MS 1. yüzyıldan kalma tıbbi alet takımı nadir bir buluntu. Benzer buluntular yalnızca Roma şehri Pompeii’de ortaya çıkmıştı.

(İlgili: Veba Doktorları: Tıbbi Mitleri Gerçeklerden Ayırmak)

Araştırmacılara göre, Romalıların “barbar” toprakları olarak adlandırdıkları (kendi toprakları dışındaki her yer için kullandıkları tabir) bu kadar prestijli donanıma sahip bir doktorun bu bölgeyi ziyaret etmesi başlı başına çarpıcı.

Mevcut varsayım, muhtemelen İmparatorluk merkezlerinden birinde eğitim almış iyi donanımlı doktorun, birini kurtarmak için bu bölgeye seyahat etmiş olabileceği yönünde.

Arkeologlar, doktorun öldüğünde hastaları tedavi etmek için Roma İmparatorluğu sınırlarının ötesine seyahat etmiş olabileceğini düşünüyor. C: ELTE Faculty of Humanities

Roma döneminden kalma mezar, Budapeşte’nin yaklaşık 55 kilometre doğusunda, orta Macaristan’ın Jászság bölgesindeki Jászberény şehrinin yakınında bulunuyor.

Kazıyı yapan ekipte yer alan arkeolog Levente Samu, aletlerin mezarın dibindeki iki ahşap sandıkta bulunduğunu söylüyor. Bunların arasında, pense, iğne, pens ve cerrahi prosedürlere uygun en kaliteli neşterler vardı.

Neşterler, gümüşle süslenmiş bir bakır alaşımından yapılmıştı ve çıkarılabilir çelik bıçaklara sahipti. Arkeologlar, bıçakları keskinleştirmek ve muhtemelen tıbbi bitkileri karıştırmak için kullanılan bir bileme taşı da buldular. Benzer neşterler, şu anda esas olarak Fransa ve Almanya’nın en batı bölgelerinin kapsadığı bir bölge olan Roma dönemi Galyasında bulundu.

Tıbbi aletler, cerrahi prosedürlere uygun yüksek kaliteli neşterler içeriyor. C: ELTE Faculty of Humanities

Arkeologlar ayrıca, neredeyse eksiksiz iskeleti bulunan mezardaki kişinin öldüğünde yaklaşık 50 veya 60 yaşında bir adam olduğunu, ancak belirgin bir hastalık veya travma geçirmemiş olduğunu söylüyor.

Adamın bu bölgeye neden geldiği belli değil; burası, MS 1. yüzyılda, bir Sarmatyalı kabilesi tarafından yönetildi ve Roma toprakları ile daha kuzeydeki Dacialılar arasında bir tampon devlet olarak hareket etti. Bölge, MS 166’dan 188’e kadar Roma ile Cermen Marcomanni ve Sarmatyalı kabile de dahil olmak üzere birkaç kabile arasında gerçekleşen Marcomannic Savaşı’ndan sonra tamamen Romalılaştı. Roma savaşı kazandı ve bölge, Hunların eline geçtiği beşinci yüzyıla kadar imparatorluğun bir sınırı oldu.


Live Science. 4 Mayıs 2023.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login