Aydın’ın Çine ilçesinde devam eden Tepecik Höyüğü kazılarında, MÖ. 1350 yıllarına tarihlendirilen fırın ve üretime dayalı yapı kompleksi gün yüzüne çıkarıldı.
Tepecik’te 11 yıldır sürdürülen kazı çalışmaları sırasında bulunan 3350 yıllık fırın, Anadolu’da köylerdeki geleneksel pişirme fırınlarının erken örneklerini oluşturuyor. Yapılan açıklamaya göre, model olarak tıpatıp aynı olmasa da, ocak ve fırın geleneği erken dönemlerden itibaren gelişerek günümüzdeki köylerdeki yapıya kavuşmuş.
Önümüzdeki yıllarda kazıların genişleyerek sürdürülmesi planlanan Tepecik Höyüğünde, yerleşime ait kültür tarihinin aydınlatılması hedefleniyor. Geçmişi MÖ. 6000’e uzanan Tepecik Höyüğü’nde tunç çağları sonuna kadar yerleşim izleri görülüyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Günel, AA’ya yaptığı açıklamada, bu yılki kazılarda, MÖ. 2. bine ait fırın kompleksinin açığa çıkarıldığını belirtti ve fırın yapısının ise MÖ. 1350’ye tarihlendiğini söyledi. Prof. Dr. Günel ayrıca, fırının bulunduğu alanda yanmış buğday taneleri ve silo işlevi gören küplerin de tespit edildiğini sözlerine ekledi.
Günel, “2015 yılı kazı çalışmalarımızda, Geç Tunç Çağı’na tarihlenen ve kulelerle desteklenmiş güçlü surla çevrili yerleşmede, ekonomik anlamda belirli bir sistemin uygulandığını gösteren kanıtlara rastlandı. Kazılarda fırının yanı sıra oldukça iyi korunmuş küpler ve kaplar, kente ait ürünlerin depolandığına ve silo olarak kullanım gören bir yapılaşmanın varlığına işaret etmiştir. Ayrıca o döneme ait bir arada bulunan yanmış buğday taneleri de tespit edildi. Önümüzdeki günlerde buğday taneleriyle ilgili analiz çalışmaları, daha detaylı bilgilere ulaşmamızı sağlayacaktır.”
You must be logged in to post a comment Login