Tayvan’daki İnsanlar ‘Cesaret Testi’ için Sağlıklı Dişlerini Çekmiş

Tayvan’da binlerce yıl boyunca insanlar sağlıklı dişlerini çektirdiler. Artık bu acı verici prosedürün neden yapıldığını biliyoruz.

İki iskelette diş çekimlerinin örnekleri. Oklar, prosedürler sırasında çıkarılan dişleri gösteriyor. C: Tsang et al

Arkeologlar, antik Tayvan ve Asya’nın diğer bölgelerinde neden ritüel diş çekimi yapıldığını incelediler ve bunun kötü dişlere sahip olmaları nedeniyle olmadığını ortaya koydular.

Dünyanın dört bir yanındaki gruplar arasında diş çekme belgelenmiş olsa da, bu uygulama en çok Tayvan, Güneydoğu Asya ve Polinezya’daki ilk Avustronezya topluluklarıyla ilişkilendiriliyor. Bu prosedür, bölgede ilk olarak yaklaşık 4.800 yıl önce, Neolitik dönemde ortaya çıktı ve 20. yüzyılın başlarına kadar devam etti.

Archaeological Research in Asia dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, bu işlem, anestezi kullanılmadan sağlıklı dişlerin, özellikle kesici dişler ve köpek dişlerinin çekilmesini içeriyordu. Sonrasında, kanamayı ve iltihaplanmayı önlemek için boşluklar kül ile dolduruluyordu.

(İlgili: Vikingler Lonca Kabulü için Dişlerini Oymuş Olabilir)

Asya genelinde 250’den fazla arkeolojik alandan veri toplayan araştırmacılar, bunlardan 47’sinde Neolitik (4.800 ila 2.400 yıl önce) ve Demir Çağı’ndan (2.400 ila 400 yıl önce) kalma mezarlarda, dişleri eksik olan bireylerin gömüldüğünü tespit ettiler. Bu uygulama erkekler ve kadınlar arasında eşit şekilde yayılmıştı, ancak 1900’lere gelindiğinde kadınlar arasında daha yaygın hale geldi. Üstelik sadece yetişkinler değil, çocukların da dişleri çekiliyordu.

Araştırmacılara göre, insanların bu acı verici prosedürü uygulamalarının başlıca nedeni kozmetik yani “estetik ifade” idi. Bu sonuca, tarihsel kaynaklar ve daha modern belgeler incelenerek ulaşıldı.

Araştırmanın yazarları, “İlk ve en sık belirtilen motivasyon güzelleştirme arzusuydu. Bu durum, insanları hayvanların yüz özelliklerinden ayırma isteği ve özellikle karşı cins için kişisel çekiciliği artırma arzusundan kaynaklanıyordu. Parlak dişler arasından sızan kırmızı bir dil görüntüsüne ulaşma arzusu da önemli bir motivasyon olarak belirtiliyor.” diyor.

Araştırmacılar ayrıca diş çektirmenin bir “cesaret testi” olarak da görüldüğünü düşünüyorlar; önemli bir diş tedavisi geçiren herkesin anlayabileceği gibi, aynı zamanda önleyici bir tedbir olarak da kabul ediliyordu.

Buna ek olarak, “Yerel halk, diş çekmenin dövme ağrısını azaltabileceğine veya telaffuz zorluklarını hafifletebileceğine inanıyordu” diye yazıyor yazarlar. “Birçok durumda, görünen sonuç cesaretin kanıtı veya olgunluğun bir ölçüsü olarak kabul ediliyordu.”

Borneo’dan alınan etnolojik kayıtlara ve güneybatı Çin’den gelen tarihi tanımlamalara göre, bir kişinin çene kilitlenmesi yaşaması durumunda, bir dişin çekilmesi onlara yiyecek ve ilaç verilmesini mümkün kılardı.

Araştırmacılar çalışmada, “Diş çekmenin bu en pragmatik, yaşam kurtaran gerekçesi, acı verici bir prosedür olmasına rağmen, neden bu kadar uzun süre devam ettiğini açıklayabilir” diyor. “Çene kilitlenmesi nadir olsa da, diş çekiminin sağladığı önleyici bakım, ölümcül olasılıkların önüne geçmişti.”


Live Science. 29 Ağustos 2024.

Makale: Zhang, Y., Hung, H. C., & Carson, M. T. (2024). Ritual tooth ablation in ancient Taiwan and the Austronesian expansion. Archaeological Research in Asia, 40, 100543.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login