Araştırmalar, tavukların ve hindilerin, dinozorlardan evrimleşirken diğer kuşlara kıyasla daha az genomik değişiklik yaşadığını gösteriyor.
Profesör Darren Griffin ve Üniversitenin Biyolojik Bilimler Fakültesi’nden bir ekip, tavuk ve hindi soyunun kromozomlarının, tüylü bir dinozor olduğu düşünülen eski uçan atalarına kıyasla en az sayıda değişikliğe uğradığını öne süren bir araştırma yürüttü.
Araştırma, önde gelen bilim insanlarından oluşan bir konsorsiyumun uçan hayvanlar veya kuş genomları üzerine yaptığı ve türlerin evriminin öyküsünü anlatan bir çalışmanın parçasıydı.
Çoğu dinozor türü yok olduktan sonra dinozorların yaşayan torunlarının hızlı bir evrim patlaması yaşadığı düşünülüyor. Ancak modern kuşların ayrıntılı soy ağacı yüzyıllardır biyologların kafasını karıştırıyor ve kuşların 10.000’den fazla türünün muhteşem biyoçeşitliliğine nasıl ulaştığına dair moleküler ayrıntılar çok az biliniyor.
(İlgili: Evcil Tavuklar, Çiftleşerek Vahşi Atalarını Yok Ediyor)
Profesör Griffin, “Kuş genomları, diğer omurgalı gruplarından daha küçük mikrokromozomlara sahip olmaları bakımından farklılık gösteriyor. Gen açısından zengin bu küçük malzeme paketlerinin dinozor atalarında mevcut olduğu düşünülüyor.” diyor.
“Tavuğun, kuş dinozor atasına en benzer genel kromozom modeline sahip olduğunu bulduk.”
Uluslararası Kuş Filogenomik Konsorsiyumu tarafından son dört yılda yürütülen geniş bir çalışmanın bir parçasını oluşturan araştırma, tavuk, hindi, Pekin ördeği, hint bülbülü ve muhabbet kuşunun tüm genom yapısının analizini içeriyordu.
Profesör Griffin ve araştırma ekibinin diğer liderleri, toplam 21 kuş genomu ve bir sürüngen türünden elde edilen verileri inceledi. Ekip, her bir kromozom için dinozor atasının karyotipini (düzenlenmiş profili) bir araya getirmek için altı genoma odaklandı.
Araştırmacılar ayrıca, ötücü kuşlar ve akrabalarındaki daha hızlı türleşme olaylarıyla tutarlı olarak, en hızlı değişim oranının hint bülbülü ve muhabbet kuşunda meydana geldiğini buldu.
University of Kent. 11 Aralık 2014.
Makale: Romanov, M. N., Farré, M., Lithgow, P. E., Fowler, K. E., Skinner, B. M., O’Connor, R., … & Griffin, D. K. (2014). Reconstruction of gross avian genome structure, organization and evolution suggests that the chicken lineage most closely resembles the dinosaur avian ancestor. BMC genomics, 15, 1-18.
You must be logged in to post a comment Login