Tanzanya’daki Bazalt Aletler Üzerindeki Aşınma İzleri İncelendi

Araştırmacılar, Tanzanya’daki Olduvai Gorge alanlarında bulunan bazalt aletlerin kullanım aşınma izlerini deneysel çalışmalar ile analiz etti.

Deneysel bazalt programı sırasında pancar (Beta vulgaris) oluşumu. C: P. Bello-Alonso

İspanya’daki İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezi (CENIEH), Tanzanya’daki Olduvai Gorge alanlarında bazaltlardan (bölgede oldukça bol olan volkanik kayalardan) yapılmış aletlerin olası kullanımları üzerine yayımlanan deneysel bir çalışmaya dahil oldu. Çalışma, bu hammaddenin petrolojik (taşbilimsel) özellikleri ile kullanım-aşınma izlerinin oluşumu arasındaki ilişkilerin ilk kapsamlı analizi.

Arkeolog Patricia Bello-Alonso liderliğinde yürütülen bu çalışmanın sonuçları, Olduvai Gorge’da insan davranışını yorumlamak için büyük öneme sahip neticeler vermesinin yanı sıra farklı volkanik kayalarda bulunan litik endüstrisi toplulukları (taş alet toplulukları) için arkeolojik ve jeolojik bağlamlarda karşılaştırmalı çalışmaların yapılmasını sağlayacak bir model sunuyor.

(Tanzanya’daki Erken İnsanlar İşlevsel Taş Aletler Tasarladı)

“Elde ettiğimiz sonuçlar genel olarak arkeolojik sit alanlarında ve özellikle bu alandaki Thiongo Korongo (TK) sahasında taş aletlerin nasıl kullanıldığını analiz etmek için temel bir kaynak. Olduvai’yi iki milyon yıldan fazla bir süre önce iskan eden farklı hominin gruplarının teknolojik ve dolayısıyla evrimsel gelişimi için anahtar hammaddelerden biri.” diye açıklıyor Bello-Alonso.

Referans Koleksiyonu

Doğa Bilimleri Müzesi [Museo de Ciencia Naturales] ve Madrid’teki Afrika İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezi’nin katıldığı araştırmanın ana hedefi, bazaltlar üzerinde izlerin hem makro hem de mikro ölçekte nasıl oluştuğunu belirlemek ve bu taşların kullanımlarının tanımlanmasını sağlamaktı.

Bunun için, yongalar kullanıldı ve çok çeşitli organik malzemeler üzerinde çalışıldı: hayvan leşleri, yumrular, odun, çimen, kamış ve taze kemik.

Bello-Alonso şöyle ekliyor, “Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi, kullanım-aşınma izlerinin oluşumu ve geliştirilmesinde bazaltların iç ve kimyasal yapısının oynadığı rolü daha iyi anlamak için deneysel bir referans koleksiyonu derlememizi sağladı.”


CENIEH. 17 Temmuz 2020.

Makale: Bello-Alonso, P., Rios-Garaizar, J., Panera, J., Martín-Perea, D. M., Rubio-Jara, S., Pérez-González, A., … & Santonja, M. (2020). Experimental approaches to the development of use-wear traces on volcanic rocks: basalts. Archaeological and Anthropological Sciences, 12(7), 1-26.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji son sınıf öğrencisi. Nörobiyoloji, antropoloji, evrim ve paleobiyolojiye çokça ilgisi var.

You must be logged in to post a comment Login