Tanzanya’da Sauropod Türü Yeni Bir Dinozor Keşfedildi

Tanzanya’da Sauropodların bir üyesi olduğuna inanılan, dev, uzun boyunlu yeni bir dinozor türü keşfedildi.

Tanzanya’da keşfedilen yeni titanozorun ve yaşadığı peyzajın yeniden canlandırması. F: Mark Witton

Güneybatı Tanzanya’daki Great Rift Vadisi’nin Songwe bölgesinde keşfedilen ve Kretase döneminde yaşamış olan yeni dinozor türüne, Svahili dilinde “geniş boyunlu” anlamına gelen “shingopan” kelimesinden türetilen Shingopana songwensis ismi verildi.

Bir çeşit titanosaur türü olan yeni keşfedilen dinozor türü,  70 ila 100 milyon yıl önce Dünya üzerinde yürümüştü.

Shingopana dinozorunun bir kısmı, 2002 yılında Ohio Üniversitesi’nin liderlik ettiği uluslararası bir proje olan Rukwa Rift Vadisi Projesi kapsamında ortaya çıkarıldı.

Yeni dinozorun bulunduğu güneybatı Tanzanya yöresinin geniş çekimi. F: Eric Roberts

Daha sonra, dinozor iskeletinin boyun omurgası, kaburgası, kol kemiği ve alt çenenin bir kısmı da dahil olmak üzere diğer kısımları ortaya çıkarıldı.

Şikago’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden paleontolog ve araştırmanın baş yazarı Eric Gorscak, “Sadece Shingopana’da ve birçok Güney Amerika titanosaurunda bulunan, ancak diğer Afrika titanosaurlarında bulunmayan anatomik özellikleri vardı.” diyor ve ekliyor; “Shingopana’nın Güney Amerika’da kardeşleri vardı, oysa diğer Afrika titanosaurları uzak kuzenleriydi.”

Araştırmacıların fosiller üzerindeki analizi, Shingopana’nın Güney Amerika’daki titanosaurlara, Afrika’dan veya başka herhangi bir yerden bilinen diğer türlere oranla daha yakın olduğunu ortaya koydu.

Shingopana songwens’in ortaya çıkarılışı. Kaburga kemikleri ve diğer kemikler kaldırılmak için hazırlanıyor. F: Nancy Stevens

Yer Bilimleri Bölümü’nden bir program direktörü olan Judy Skog, “Bu keşif, Kuzey ve Güney Afrika faunasının Kretase Döneminde çok farklı olduğunu ileri sürüyor. O dönemde, Güney Afrika dinozorları Güney Amerika’dakilerle daha yakından ilişkiliydi ve bildiğimizden daha yaygınlardı.”diyor.

O’Connor, “Geç Kretase döneminde Afrika kıtasında yaşayan organizmaların çeşitliliğini ve yaşadıkları ortamı anlamak için hala yolun başında sayılırız.” diyor.

160 Milyon Yıllık Fosiller İlk Memelilerin Uçabildiklerini Gösteriyor

Bilinen En Büyük Dinozor Yedi Fil Uzunluğundaydı


IB Times. 28 Ağustos 2017.

Makale: Gorscak, E., O’Connor, P. M., Roberts, E. M., & Stevens, N. J. (2017). The second titanosaurian (Dinosauria: Sauropoda) from the middle Cretaceous Galula Formation, southwestern Tanzania, with remarks on African titanosaurian diversity. Journal of Vertebrate Paleontology, e1343250.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login