Tabae Antik Kenti’nde Kazı Sezonu Başladı

Denizli’nin Kale ilçesinde bulunan ve binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahiğliği yapan Tabae Antik Kenti’nde 2015 yılı kazı sezonu başladı.

Bu sezon antik kentte sürecek kazı çalışmalarında Roma Hamamı alanında çalışmalara yoğunluk verilecek ve günümüzde ilçe mezarlığı olarak da kullanılan eski mezartaşlarının temizliği yapılarak yazılar okunabilir hale getirilecek.

Kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Beyazıt, AA’ya yaptığı açıklamada, çalışmalarda antik kentin geçmiş dönemlerdeki evrelerini bilimsel yöntemlerle ortaya çıkarmayı, kültür katmanlarını belirlemeyi, elde edilen eserleri koruma altına alarak turizme kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Tabae Antik Kenti

Tabae antik kenti, Afrodisias Antik Kenti ile komşu bir şehirdir. Karya bölgesinin Frigya sınırındaki en önemli şehirlerinden biridir ve Büyük İskender’in fethettiği kentlerden biridir. Tabea da tarihten bugüne kadar kesintisiz yerleşim görülür ve her dönemin kalıntıları görülebilir. Karya döneminden kalma mermertaş üzerindeki yazıtlar, Büyük İskender`den sonra kurulan kent devlete ait gümüş ve bronz sikkeler, Roma Hamamı, Bizans dönemi kalıntıları, Selçuklu dönemine ait cami, 18. Yüzyıl Osmanlı Dönemine ait Cevherpaşa Camii bunlardan bazılarıdır.

Tabae Latince’de ‘kaya’ anlamına geldiği için pek çok bilim insanı ‘Tabae’ adının kentin üstünde kurulu olduğu yekpare kayadan geldiğini ileri sürmektedir.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login