Suriye, Türkiye’yi Kaçırılan Eserler İçin İşbirliği Yapmamakla Suçladı

Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün (DGAM) Sputnik’e yaptığı açıklamaya göre, Türkiye IŞİD’in kaçakçılıkla ülkeye getirdiği tarihi eserleri Suriye’ye geri vermek konusunda işbirliği yapmayı reddetti.

Maamun Abdul Karim, Kuzey Suriye’den çalınan tarihi eserlerin ülke dışına kaçırılma yolunun kontrol edilmeyen Türkiye-Suriye sınırından geçtiğini söyledi. Karim bunun bir sonucu olarak Suriye’den çalınan heykellerin, resimlerin, eserlerin ve antik mozaiklerin defalarca Gaziantep’teki pazarlarda satılırken görüldüğünü belirtti.

IŞİD’in parçaladığı eşsiz Palmira aslanı

Karim “Türkiye’nin bu eserleri geri almamıza yardım etmesini sağlamaları için, farklı organizasyonlar aracılığıyla uluslararası topluma çağrıda bulunduk. Türkiye bizimle iş birliği yapmayı reddetti” dedi.

Lübnan’ın ise aksine çok yardımcı olduğunu belirten Karim “Lübnan’la çalışmak daha kolay çünkü Lübnan hükümeti bizimle işbirliği yapıyor ve bilgileri İnterpol’e gönderiyor. Çalınan eserlerin çoğu Lübnan’dan geri getirilebildi” dedi.

Karim uluslararası topluma, sadece Avrupa ve Kuzey Amerika’ya kaçırılan eserlerin Suriye’ye geri verilmesi değil, Suriye sınırlarında kontrolü sağlamak konusunda da yardım çağrısı yaptı.

IŞİD militanları Suriye ve Irak’ta geniş bölgeler üzerinde hakimiyet kurarken birçok eski tarihi eseri ve dini alanları yok etmişti. Mayıs ayında IŞİD bir UNESCO kültürel miras alanı olan Palmira’yı da ele geçirmişti.

Sputnik News

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login