Suriye Müzeler Müdürü, yıllar süren yıkım ve savaş yağması sonrası, tarihi Palmira kentinin mezarlıklarından yağmalanan 120 eseri geri aldıklarını söyledi.
Ahmed Deeb Şam’daki ofisinde Reuters’a yaptığı açıklamada, bir zamanlar Suriye çölünü geçen, baharat ipek ve parfüm taşıyan karavanlar için önemli bir durak noktası olan Palmira’da Roma tapınaklarının zarar gördüğünü ve yağmacıların mezarları kırdığını söyledi.
200,000 insanın ölümüyle sonuçlanan 4 yıl süren çatışmalar sırasında, ordu ve isyancılar arsındaki çatışmalar Suriye boyunca tarihi yerlere ve yapılara zarar verdi.
Deeb “Palmira’daki özel yetkililer geçen yıl 120’den çok eseri geri alarak çok iyi bir iş çıkardılar. Bunların en önemlisi de gizlice kazılan mezar taşlarıydı” dedi. Deeb yağmalanan bazı eserlerin maalesef Suriye dışına çıkarıldığını da ekledi.
Suriye’de UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde bulunan 6 tarihi alan var. Birlemiş Milletler, Palmira da dahil olmak üzre bu alanlardan dördü askeri amaçlar için kullanıldığını bildiriyor. UNESCO’ya göre Kasım’da, Palmira nekropolünden iki düzine mezar büstü ve bir çocuk mezar taşı kaçırıldı. 1. Ve 2. Yüzyıl arasında Palmira sanatı ve mimarisi, Greko-Roman tekniklerini yerel ve Pers ögelerle birleştiren bir karaktere sahipti.
Birleşmiş Milletler Aralık’taki bir açıklamada, uydu resimlerinin, Suriye’deki 290 kültürel miras alanının iç savaş yüzünden zarar gördüğünü gösterdiğini belirtti.
Deeb, Suriye tarihini korumak için 2 yıl önce bütün Suriye müzelerinin boşaltıldığını ve eserlerin depoya konulduğunu söyledi. Deeb, arkeolojik alanlardan kaçırılan eserlerin listesinin, İnterpol’e verilen bir kırmızı listede belgelendiğini söyledi.
Deeb, Deir Atiyah ve IŞİD kontrolündeki Raqqa’daki müzelerden, 1500’den fazla eserin çalınmış olabileceğini tahmin ediyor. Bunların bir kısmının hala Suriye’de olduğunu da eledi. Deeb, 750’den fazla arkeolojik alanın saldırıya uğradığını söyledi.
You must be logged in to post a comment Login