Trabzon’un Maçka ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı, 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.
Maçka ilçesinde Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 22 Eylül 2015’te başlatılan restorasyon çalışmaları bitti. Sümela Manastırı’nın 1 yıl süre ile geçici olarak ziyarete kapatılacağı belirtilmişti. Ancak restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının yapıldığı manastır, yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kaldı.
(Ayasofya Hakkında Bilmeniz Gereken 30 Bilgi)
Yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı’nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.
Sümela Manastırı
Maçka’da Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında ‘Meryem Ana’ adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor.
Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine yayılıyor. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumda yer alıyor. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bir bölümü yıkılmış vaziyette. Avlunun etrafındaki binalar içindeki dolaplar, hücreler, ocaklarda Türk sanatının etkileri de görülür.
88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında ise binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.
You must be logged in to post a comment Login