Yapım aşamasında olan Ilısu Barajı ile sular altında kalacak olan Hasankeyf’teki tarihi köprü restore ediliyor.
Binlerce yıllık geçmişi olan Hasankeyf, sadece 50 yıl aktif olarak çalışacak Ilısu Barajı için sular altında kalacak. Fakat baraj suları altında kalacak arkeolojik yapılardan biri olan tarihi köprüde restorasyon çalışmaları başladı.
Sular altında kalacak köprünün restorasyonunu Ulaştırma Bakanlığı üstlenirken, Urfa’dan getirilen taş ustaları ile karayolları personeli köprüde çalışıyor. Bir süre önce başlatılan çalışmalar sonucu köprünün bir ayağı restore edilirken, diğer ayağındaki çalışmalar ise sürüyor.
Yetkililer, Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan tarihi köprüdeki çalışmanın amacının köprünün ayaklarını güçlendirmek ve suya dayanıklı hale getirmek olduğunu belirtiyor. Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, daha önce yaptığı bir açıklamada köprünün restorasyonunun devam ettiğini belirterek, “Ayakları su altında kalacak. Baraj bittiği zaman tarihi köprü görsel açıdan çok güzel olacak. İnsanlar buraya akın edecek. Hasankeyf’in baraj suları altında kalmasından sonra, korunan bu eserler su altı turizmine kazandırılacak” demişti.
Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra sular altında kalacak 550 arkeolojik yerleşim bir yana, Hasankeyf’te yaşayan birçok endemik hayvan ve bitki türleri de yok olacak. Nesillerdir burada yaşayan insanlar ise yerlerinden olacak.
UNESCO’nun Dünya Mirası için belirlediği 10 kriterden 9’una sahip olabilen dünyadaki tek yer olma özelliğini taşıyan Fakat yine de bu listeye dahil olabilmiş değil. Çünkü listeye girilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO’ya başvurması gerekiyor. Dünya Mirası Listesi’ndeki diğer çok ünlü kültür varlıkları ise bu kriterlerden sadece birkaçını karşılayabiliyor.
5.000 Yıl Önce Güneş’in Kararması Bu Garip Ritüelleri Tetikledi
Peru’da İnkalara Ait İki Kilometrelik Yeraltı Labirenti Keşfedildi
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login