Geçtiğimiz yılın sonlarında Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın söz verdiği 300’ün üzerinde arkeolog ve sanat tarihçisi alımı hala yapılmadı.
22 Aralık 2015 tarihinde Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ocak ayında 300’den fazla arkeolog, sanat tarihçisi ve kütüphaneci alımı yapılacağını duyurmuştu. Söz konusu duyuru, büyük yankı uyandırmıştı. Fakat aradan gecen iki buçuk aylık zaman diliminde bu istihdamdan bir daha bahsedilmedi. 2014 KPSS sonuçlarının geçerlilik süresine çok az bir zaman kalması ise arkeolog ve sanat tarihçileri endişelendiriyor.
Kültüre çok önem verdiklerini ve ayrıca kültür paketi açıklayacaklarını belirten Ünal, kültür alanında gelecek yıla ait öncelikli hedeflerinin sorulması üzerine, ‘Kütüphanesiz ilçemiz kalmasın’ kampanyası başlatacaklarını bildirerek, “Maliye Bakanımızla görüştük. 300’ün üzerinde kütüphaneci, aynı şekilde arkeolog, aynı şekilde sanat tarihçisi alacağız” demişti.
Kültür Varlığı Çok, Personel Yok
Türkiye genelinde; 12.280 arkeolojik sit alanı, 266 kentsel sit alanı, 32 kentsel arkeolojik sit alanı, 159 adet tarihi sit alanı, 438’i diğer sit alanları olmak üzere toplam 13.175 sit alanı ve 97.142 korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 194, özel sektör tarafından açılan 197 müze var.
Bu kadar sit alanı ve kültür varlığı ve müzeye rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde; arkeolog, müze araştırmacısı, sanat tarihçisi, hititolog, antropolog dahil 1003 personel çalıştırıyor. Türkiye’deki 100’e yakın Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümüne yılda yaklaşık 5000 öğrenci alınıyor, yaklaşık 4000 mezun veriliyor. İş bulan mezunların sayısı ise, yılda 10-20 kişi arasında değişiyor.
You must be logged in to post a comment Login