Yeni bir araştırma, sosyal bağların alet kullanan maymunların yeni beceriler öğrenmesine nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor.
Antropologlar ve psikologlar, sosyal dinamiklerin davranış ve öğrenmeyi nasıl etkileyebileceğini anlamak için yabani maymunların yiyecek elde etme problem çözme yetilerini inceledi. Araştırma ekibi, Durham Üniversitesi Antropoloji Bölümü liderliğinde, Brezilya’nın Serra da Capivara Milli Parkı’nda yaşayan iki grup sakallı kapuçin maymunu gözlemledi.
Araştırmacılar, parkta maymunların yiyeceklere ulaşabilmesi için ya bir kapıyı kaldırarak ya da bir düğmeyi çekerek açabilecekleri büyük bir kutu yerleştirdi. Ekip, hangi maymunların yiyeceklere ulaşmayı öğrendiğini ve bu bilginin grup içinde nasıl yayıldığını inceledi.
Araştırma, özellikle sosyal hoşgörünün problem çözme davranışının öğrenilmesindeki rolüne odaklandı. Sosyal hoşgörü, kimin kime yakın olabileceğini ve yiyecek ya da sosyal bilgi gibi kaynaklara erişimin kime verileceğini belirler.
(İlgili: Kapuçinler Yer Altında Yiyecekler için Taş ve Sopa Kullanıyor)
Çalışma, maymunların genellikle başkalarını doğrudan gözlemleyerek öğrendiğini ve güçlü sosyal hoşgörünün (örneğin, birbirlerini tımarlayan partnerler arasında) maymunların birbirlerinden öğrenmesini öngören önemli bir etken olduğunu ortaya koydu.
Sosyal hoşgörünün etkisinin ötesinde, deneyimsiz maymunların, gruptaki başarılı erkek maymunları gözlemleme ve potansiyel olarak onlardan öğrenme olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü.
Bulgular, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.
Durham Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden, çalışmanın eş danışmanlığını yapan Profesör Rachel Kendal, “Sakallı kapuçinler, maymunlar arasında en geniş ‘alet setine’ sahip tür ve bu muhtemelen sosyal öğrenme sayesinde nesilden nesle aktarılan becerilerle mümkün oldu” diyor.
“Sosyal öğrenmenin gerçekleştiğini tespit ettikten sonra, kimin kimden öğrendiği kalıbını etkileyen unsurları incelemek istedik.”
“Gözlemlerimiz, günlük yaşamlarında güçlü sosyal hoşgörü sergileyen bireylerin—örneğin birbirlerini tımarlayan ya da birlikte yiyen—puzzle kutusuyla etkileşimde bulunurken birbirlerini gözlemleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
“Ayrıca, sosyal hoşgörünün, puzzle kutusunu çözme bilgisinin gruplar arasında nasıl yayıldığını da etkilediğini gördük.”
“Örneğin, bir beceriye sahip olan birey, gözlemlenmek için yeterli statüye sahip değilse ya da diğerlerinin yakınlığını tolere etmeyerek kendini gözlemlemelerine izin vermiyorsa, bu beceri başkaları tarafından öğrenilemeyebilir.”
“Bu nedenle bulgularımız, sosyal hoşgörünün sosyal öğrenmeyi mümkün kıldığını ve bunun genellikle başarılı bireylere yönelik bir eğilim gösterdiğini, bunun da primatların ve insanlar da dahil olmak üzere kültürel yetilerin evrimsel güçlerine ışık tutabileceğini gösteriyor.”
Durham University. 18 Kasım 2024.
Makale: Shennan, Stephen. (2024). Postmarital residence rules and transmission pathways in cultural hitchhiking, Proceedings of the National Academy of Sciences.
You must be logged in to post a comment Login