Son Dodolardan Biri Kafasından Vurularak Öldürülmüş

17. yüzyılda nesli tükenen Dodo kuşunun en ünlü kalıntısına yapılan analiz, başının arkasından vurularak öldürüldüğünü ortaya çıkardı.

Oxford Dodosu. C: University of Warwick

Yeni araştırmaya göre ünlü Oxford Dodosu, başının arkasından vurulduktan sonra öldü. Devrim niteliğindeki adli tarama teknolojisini kullanan araştırmacılar, Oxford Dodosu’nun bir av tüfeği ile başının arkasından ve boynundan vurulduğuna dair şaşırtıcı kanıtlar keşfetti.

Dodo kuşu üzerinde keşfedilen önemli ve beklenmedik bulgular, anatomi analizine yardımcı olmak için yapılan taramalar sırasında esrarengiz parçacıkların bulunduğu zaman ortaya çıktı.

Malzemenin ve parçacıkların boyutuna yapılan analizler, tipik olarak 17. yüzyılda yabani kuşları avlamak için kullanılan kurşun filizleri olduklarını ortaya çıkardı.

(Dünya Şu Anda Altıncı Kitlesel Yok Oluşla Karşı Karşıya)

Bulgular, yaygın düşünceye göre Oxford Dodosu’nun 17. yüzyıl Londra’sındaki bir şehir evinde tutulan bir kuş olduğuna dair teorilere şüphe düşürüyor.

Günümüzde Oxford Üniversitesi Doğa Tarih Müzesi’nde tutulan Oxford Dodosu, dodo türünün en eksiksiz kalıntılarını (baş ve ayak) temsil ediyor ve Dodo’ya ait dünyadaki tek yumuşak doku örneğini oluşturuyor.

Şimdi ise araştırmacılar, bu ünlü örneğin başının ve boynunun arkasından vurulduğunu ve bu kurşunun, çok kalın olduğu için kafatasını delmediğini ortaya koydu.

Bu araştırmayı yürütmek için Dodo kalıntıları, Oxford’dan Profesör Williams’ın gelişmiş tarama laboratuvarına aktarıldı. Burada CT tarama teknolojisi ve kuşun kafatasını incelemek için üç boyutlu analiz yazılımı kullanıldı.

Dodo canlandırması. C: Oxford University Museum of Natural History

Profesör Williams ve ekibi, kuşun kafatasının içine bakarak, anatomisi hakkında çok önemli bilgiler edinmenin yanı sıra, nasıl yaşadığını ve öldüğü hakkında da kritik bilgiler ortaya çıkardı.

CT tarama teknolojisi, araştırmacıların ünlü Dodonun içini ilk kez görmelerini sağladı ve kalıntılara zarar vermeden ya da onları parçalara ayırmadan ilginç ayrıntıları ortaya çıkardı.

Oxford Ünüversitesi Doğa Tarihi Müzesi müdürü Profesör Paul Smith,

“Oxford Dodosu, biyoloji için önemli bir örnek ve büyük bir kültürel öneme de sahip. Yeni bulgular, kuşun Londra’da canlı örnek olarak sergilendikten sonra müzeye geldiği düşünüldüğü için, bu görüşe ters düşen çok ilginç bilgiler ortaya çıkardı.”

(İnsanlar Yüzünden Yakında En Büyük Memeli İnekler Olabilir)

Araştırmacılar dodo kalıntılarının detaylı taramalarını yaptılar ve kuşun 3 boyutlu bir modelini yarattılar. Üç yıllık araştırmanın sonuçları, 17. yüzyılın ortalarında nesli tükenmiş olan bu ünlü ama gizemli yaratık hakkında çığır açan yeni bilgiler sundu.

Dodolar, Hint Okyanusu’ndaki Mauritius adasına endemikti. Kuşun ilk Avrupa kayıtları, 1598 yılında adanın yeniden keşfedilmesinden sonra, 1601 yılında Hollandalı kaşifler tarafından oluşturuldu.

Son yaşayan Dodo 1662’de görüldü ve daha sonra insan kaynaklı bir yok oluşun simgesi haline geldi.

(Dünyadaki Dev Canlıların Yok Oluşundan İnsanlar mı Sorumlu?)

Profesör Mark Williams, “İlk önce Dodo’yu incelememiz istendiğinde, anatomisini incelemeyi ve onun nasıl var olduğuna dair yeni bir ışık tutmayı umuyorduk. En çılgın rüyalarımızda bile bulduğumuz şeyi bulmayı asla beklemedik.” diyor.

“Sonuçlar başlangıçta şok edici olsa da, dünyanın en ünlü soyu tükenmiş kuşunun hayatının böylesine önemli bir bölümünü ortaya çıkarmak heyecan vericiydi. Bulgular, bir araştırma yaparken ne bulacağınızı asla tam olarak bilemeyeceğinizi gösteriyor.”


Science Daily. 21 Nisan 2018.

Makale: University of Warwick. (2018, April 21). Dodo’s violent death revealed.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login