MÖ. 1. ve MS. 1. yüzyıllarda aktif bir liman kenti olan Mersin’deki Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde gelecek hafta kazı çalışmaları başlıyor. 2015 yılı kazı sezonunda antik kentte yer alan Roma dönemine ait sütunlu caddenin devamı günyüzüne çıkarılacak.
Mersin’in Mezitli ilçesinde yer alan Soli Pompeipolis Antik Kenti’ndeki kazılar, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 1999’da başlatılmıştı. Bu sezon yaklaşık 80 kişilik bir ekiple yürütülecek olan kazı çalışmalarının 2 ay sürmesi bekleniyor. 2015 yılı kazı sezonunda sütunlu caddenin açığa çıkarılması ve Roma dükkanlarının restorasyon projelerine ağırlık verilmesi hedefleniyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında buranın bir aktif liman kenti olduğunu, 2013 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise sütunlu cadde ve Roma dükkanlarının açığa çıkarıldığını söyledi.
Yağcı, ayrıca Erken Roma Dönemi’ne ilişkin önemli buluntular da elde etmek istediklerini vurgulayarak, Soli Höyük’te MÖ. 6. ve 7. yüzyıl Kolonizasyon dönemlerine ilişkin geçen yıl başlattığımız çalışmayı devam ettirmek istiyoruz dedi.
Soli Pompeipolis Antik Kenti
Mersin’de, Mezitli’nin yaklaşık 2 kilometre güneyindeki Viranşehir semtinde yer alır.
MÖ. 700 yılları civarında Rodos adasından gelen Dorlar tarafından kurulan Soli Antik Kenti’nin adı Güneş anlamına gelmekte. Kısa sürede Anadolu’nun Akdeniz limanlarından en işleklerinden biri haline gelen kent, MÖ. 6. yüzyıl ortalarında başlayan ve Büyük İskender’e kadar süren Anadolu’daki Pers egemenliği döneminde de önemini korumuştur. MÖ. 5. yüzyılda özerkliğini koruduğu kendi adına sikke bastırmış olmasından anlaşılmaktadır.
Helenistik dönemde Seleukos egemenliğinde olan kent, parlak bir dönem yaşasa da, Seleukos yönetiminin MÖ. 1. yüzyılda zayıflamasıyla Soli için de zor günler başlamıştır. Kral Tigranes, kenti yağmalayıp, halkını göçe zorlamıştır. Böylece, Kilikia için yağmacılık, esir ticareti ve kargaşa ile dolu korsanlık dönemi başlamıştır.
Romalı komutan Pompeius bu kargaşalığa son vermek için MÖ. 67’de esir aldığı korsanların bir bölümünü Soli’ye yerleştirmiştir. Grekçe Soloi, Latince Soli olarak kullanılan ve “Güneş” anlamına gelen kentin adı, bu olaydan sonra Pompeiopolis (Pompeius’a adanmış kent) olarak değiştirilmiştir.
Roma döneminde kent yeniden canlılığına kavuşmuştur. İmparator Hadrianus MS. 130’da Anadolu’ya yaptığı gezi sırasında Roma’nın eyaleti olan Kilikia’ya kadar gelmiştir. Soli’deki liman çalışmalarına parasal destek vermiştir. Hıristiyanlık döneminde bir piskoposluk merkezi olan Soli, 6. yüzyılda meydana gelen depremde zarar görmüş ve 7. yüzyılda da Arap akınlarıyla karşı karşıya kalmıştır.
soli-pompeiopolis.com
mersinkulturturizm.gov.tr
You must be logged in to post a comment Login