MÖ 30-MS 395 aralığına tarihlenen Gürün Tepecik mozaiği, 2002 yılında Sivas’ın Gürün ilçesi Tepecik Köyü’ndeki bir ahırın tabanında bulundu. Roma dönemine ait mozaik taban, Sivas’ta bulunan ilk ve tek örnek olması nedeniyle önemli.
Yaklaşık 6 metre uzunluğunda ve 2.50 metre genişliğindeki mozaikte, baklava dilimleri arasında dört yapraklı bitkisel rozetlerin yer aldığı 60 santimetrelik bordürle beraber, 8 santimetre kalınlığında siyah ve beyaz üçgenlerin oluşturduğu başka bir bordür daha yer alıyor.
Ana panoda ise Gürün Gökpınar Gölü çevresinde yaşayan hayvanların betimlemeleri yer alıyor. Keklik, ördek, ibibik, hindi gibi kuş türlerini simgeleyen simetrik şekilde geometrik motifler ve bitki betimlemeleri bulunuyor.
Ahırın sahibinin taban mozaiğini tesadüfen farkederek yetkililere haber vermesinin ardından Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü koordinesinde restoratörler tarafından çalışmalar başlatıldı. Uzun bir süre boyunca hayvan dışkıları, asidik ve nemli ortam içinde bulunduğu için tahrip olduğu anlaşılan mozaik, 14 günlük bir çalışma sonucunda ahır tabanından çıkarılarak müzede koruma altına alındı. 2009 yılından beri Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
You must be logged in to post a comment Login