Şişeye Konmuş Bilinen Eski Not Bulundu

1906 yılında İngiltere’de Deniz Biyolojisi Derneği tarafından denize atılan bir şişe, 17 Nisan 2015’te Almanya’daki Amrum Adası kıyılarına ulaştı. İçinde bir not bulunan şişe denizde tam olarak 108 yıl, 4 ay ve 18 gün geçirmişti. Bu sene Guinness Dünya Rekorları, şişenin bulunan en eski içinde not olan şişe olduğunu onayladı.

_85115546_bottlemba

1906 yılıında 1,000den fazla şişe, okyanus akıntıları üzerine yapılan bir araştırma projesi kapsamında deniz biyoloğu George Parker Bidder tarafından Kuzey Denizi’ne atıldı. 108 yıl sonra, bu şişelerdeki orijinal kartpostallardan biri postayla Deniz Biyolojisi Derneği’nin laboratuvarlarına gönderildi.



Şişeyi, Almanya’nın Kuzey Friz Adaları’ndan biri olan Amrum’u ziyaret eden bir kadın buldu. Şişenin içindeki kartpostal, üstündeki bilgileri doldurup geri gönderilmesi takdirde 1 şiling (12 peni değerinde eski bir para birimi) ödül vaat ediyordu. Deniz Biyolojisi Derneği, kartpostalı gönderen kadına ödülünü göndermekte kararlıydı.

Derneğin iletişim görevlisi Guy Baker the Guardian’a yaptığı açıklamada  “Eski bir şiling bulduk, sanırım eBay’den aldık. Bir teşekkür mektubuyla birlikte şilingi de gönderdik”

Bidder’ın 1906da yaptığı deney, insanları bilimsel deneylerin içine katan ve bilime teşvik etmek isteyen bir çeşit deneydi. Şişelerin %55i derneğe geri getirildi. Bunların çoğu da ödülün teşvik ettiği balıkçılar tarafından getirilmişti. Geri getirilen şişeler sayesinde Bidder, Kuzey Denizi’nin derin deniz akıntısının doğudan batıya doğru olduğunu kanıtlayabildi.

Bu son şişe Bidder’in orjinal araştırmasının parçası olamasa da, dünyanın bilinen en eski “şişedeki not”u olarak dünya rekorunu artık elinde tutuyor.

Bir şişede bulunan en eski not olan bu kartpostal, 1906 yılında Kuzey Denizi’ne atılmıştı. Görsel: Marine Biological Association

Şişelere konulan notlar hem araştırmacıların hem de halkın ilgisini çekmiştir ve haklarında ilginç hikayeler olduğu ortaya çıkar. 2014 yılında, 17 Mayıs 1913’te bir Alman tarafından yazılan bir notu taşıyan bir şişe keşfedilmişti. Araştırmacılar şişedeki notu yazan adamın torununu bulup, notu dedesini hiç görmemiş olan kıza verdiler.

Başka bir not da denizde değil, Kanada Kutup bölgesinde bir taş yığınının altında bulunmuştu. Amerikan buzulbilimci Paul T Walker tarafından bırakılan ve yaptığı araştırmayı anlatan not, 54 yıl sonra başka araştırmacılar tarafından bulundu. Walker bu yolculuk sırasında felç geçirmiş ve kısa süre sonra ölmüş olduğu için, yazdığı bu not daha etkili bir hal almıştı. Notu bulan araştırmacı Warwick F Vincent “Onun son sözlerinden birkaçını okumuş olduk” diyor.

Bunlara benzer modern örnekler de olabiliyor. 2011 yılında bir şişe, denize 14 yıl sonra, ve başlangıç noktasından 9,600 km uzakta, bir Avustralya sahilinde bulundu. Profesör George Tereshkovich, 1997 yılında bir yat gezisindeyken bir şişenin içine bir not ve kendi kartını koyarak okyanusa atmıştı. Tereshkovich”Eşime bu fikri söyleyince beni deniz tuttuğunu sandı. Mesajı denize attım ve gezimize devam ettik, sonra da bu konuyu tamamen unuttum” diyor.


Livescience, Kacey Deamer, 21 Nisan 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login