Sinop’taki Kazılarda Adak Mozaikleri Bulundu

Sinop’ta, Balatlar Yapı Topluluğu’ndaki kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait Zeugma’dakilere benzer mozaikler bulundu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu’nun başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar birçok eser ve 7. yüzyıla ait mezar odaları ortaya çıkarıldı.

(İstanbul’daki Vikingler Sağlıksız ve Güçsüzdü)

Sürdürülen kazı çalışmalarında 5. ila 6. yüzyıllar arasına tarihlenen Zeugma Antik Kenti’ndekilere benzer mozaikler bulundu.

Türkiye’de ilk defa Sinop’ta

Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, “Özellikle mozaiklerle ilgili çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Restorasyonun ardından bu mozaikler için sergileme platformları düzenlenecek. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu alan ziyarete açılacak. Bu mozaikler Karadeniz Bölgesi için çok ilginç, çünkü bununla ilgili biz hep Antakya Zeugma’yı biliyoruz. Bu nedenle Karadeniz’in mozaikleri çok önemli.” dedi.

“Bu mozaikler erken Bizans dönemine ait ‘mezar adak’ mozaikleri. Mozaikler mezarların üzerinde, o dönemin varlıklı kişilerinin mezarlarına yapılmış. Mozaik çalışmaları tamamlandıktan sonra mezarlar da açığa çıkarılacak. Bu tip bir yapıyı ve mozaikleri Ürdün ve Suriye’de buluyoruz. Türkiye’de mezarların üzerine mozaik döşemelerini ilk kez Sinop’ta gördüm. Her mozaik panosunun üzerinde o mozaik kimin için yapıldıysa ve kim tarafından yaptırıldıysa ismi yazıyor.”

Kuşlar, inanan insanları temsil ediyor

Köroğlu, “Duvar resimleriyle ilgili de restorasyon çalışmaları başladı. Mozaiklerin üzerindeki kuş figürleri çok dikkat çekiyor. Bu kuşlar inanan insanları temsil ediyor. Hepsinin Hristiyanlık dininde bir sembolü var. Cennetin kuşları, küçük kuşlar, papağan gibi kuşlar var. Aslında bunlar Hristiyanlık dininde çok kullanılan kompozisyonlar. Tanrıyla doyan ve beslenen inançlı insanları simgeliyor. Mozaiklerde yer alan bazı kuşların boynunda kurdeleler var. Bu Pers’lerden beri gelen bir gelenek ve bir soyluluk işareti.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login