Sinop’ta, Balatlar Yapı Topluluğu’ndaki kazı çalışmalarında bulunan erken Bizans dönemine ait mezar adak mozaikleri, MS 5. ila 6. yüzyıllar arasına tarihleniyor.
2016-2021 yılları arasında yürütülen kazı çalışmaları sonucunda açığa çıkarılan Balatlar mozaikleri, Zeugma Antik Kenti’ndeki örneklere benziyor.
Ölen kişilerin mezarlarının üzerine yapılan mozaik grubu, 10 farklı panodan oluşuyor. Her mozaik panosunun üzerinde o mozaik kimin için yapıldıysa ve kim tarafından yaptırıldıysa ismi yazıyor.
Ölen kişilerin adakları için yapılan mozaiklerde, 10 farklı cinsten 42 kuş figürünün tasvir edildiği görülüyor. Güvercin, kartal, keklik, kumru, papağan, leylek, ördek, horoz, tavuk ve çeşitli ötücü kuşların yer aldığı mozaiklerde, bu figürlerin tek başlarına ya da birlikte tasvir edildikleri kompozisyonlar yer alıyor.
Mozaiklerin üzerindeki kuş figürlerinin inanan insanları temsil ettiği düşünülüyor. Mozaiklerde yer alan bazı kuşların boynunda görülen kurdeleler ise bir soyluluk işareti.
Sinop’ta bulunan bu mezar adak mozaikleri, hem konusu hem de Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez karşılaşılan bir örnek olması açısından oldukça önemli.
You must be logged in to post a comment Login