Sayda kralı Tabnit’e ait olan bu lahit, Osman Hamdi Bey tarafından 1877 yılında Sayda’daki kral mezarlarında bulundu.
Sayda lahitlerinin en eskisi olan Tabnit Lahdi, MÖ 6. ya da 7. yüzyıla tarihleniyor. Dioritten yapılan antropoid lahit, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.
Lahdin üzerindeki hiyeroglif kitabeden lahdin ilk sahibinin Penephtah isimli bir Mısırlı general olduğu anlaşılıyor. Mısır yazısı ile yazılmış beddua ise “Her kim ola ki, benim lahdimi açar, Allah onun cezasını, belâsını versin.” şeklinde.
Bu kitabenin altında da lahdin ikinci sahibi Tabnit’in Fenike dilindeki kitabesi bulunuyor ve ilginç bir beddua yazıyor: “Ben Astarte rahibi ve Saydalılar kralı Tabnit bu lahit içine gömülüyorum. Ey benim mezarımı bulan kimse, her kim olursan ol benim lahdimi açma ve benim huzurumu bozma. Çünkü yanımda ne gümüş, ne altın ne de define vardır. Bu lahitte yalnızca yatmaktayım. Bana mezar olan bu lahdi açma, bu türlü hareket Astarte’ye karşı büyük bir hakarettir. Eğer benim tembihimi tutmaz, aksine mezar odamı açar ve benim huzurumu kaçıracak olursan, yaşayan insanlar arasında ve güneş altında nesilden ve nesepten mahrum kal ve ölüler arasında yatacak yer bulma”.
You must be logged in to post a comment Login