Osman Hamdi Bey tarafından 1877’de Sidon kral mezarlarında bulunan Likya Lahdi, MÖ 5. yüzyılın sonlarına tarihleniyor. Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.
Likya Lahdi’nin, bulunduğu yer olan bugünkü Lübnan sınırlarındaki Sidon’nun aksine, tipik bir Likya mimarisine sahip olması, heykeltıraşın Likya kökenli olduğuna işaret ediyor. Ancak, bu özel lahdin kimin için yapıldığı hâlâ bir sır. Paros mermerinden yapılan lahit, zarif Yunan heykeltıraşlık sanatının güzel örneklerinden biri.
Lahdin boyutları etkileyici: yaklaşık 3 metre yükseklik, 2.5 metre uzunluk ve 1.4 metre genişlikte. Orijinalinde lahdin yüzeyi çeşitli tonlarda kırmızı, kahverengi ve mavi renklerde boyalı olsa da bu renklerin hiçbiri günümüze ulaşamamış durumda.
Likya Lahdi, adını, kapağının Likya bölgesinde yapılan lahitlerin Tympanum ya da ters dönmüş tekne formundaki kapakları ile aynı olmasından alıyor. Lahdin üzerindeki frizler Atina akropolündeki Parthenon tapınağının frizlerine benziyor. Bu yüzden lahdi yapan kişinin Parthenon’u görmüş olması, hatta orada çalışmış olması muhtemel.
You must be logged in to post a comment Login