Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan yaklaşık 2.000 yılık Titus Tüneli ile Beşikli Mağara, depremlerde zarar görmedi.
Kahramanmaraş merkezli on şehri etkileyen şiddetli depremler, birçok kültürel miras yapısını da kötü etkiledi. Antakya’daki Habib-i Neccar Camisi, Azizler Petrus ve Pavlus Kilisesi, Adıyaman’da Karakuş Tümülüsü’nde bulunan tokalaşma sütunu, Gaziantep Kalesi gibi birçok tarihi ve arkeolojik yapı, depremler nedeniyle yıkıldı ya da ciddi yıkım yaşadı. Hatay Arkeoloji Müzesi de kısmen hasar aldı ve içinde sergilenen arkeolojik eserlerden bazıları düşerek kırıldı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır Surları’nda dökülmeler oldu ve Arslantepe Höyüğü’nün kerpiç duvarlarında hafif kaymalar ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler gerçekleşti.
(İlgili: Antakya’daki Depremde Habib-i Neccar Camisi Yıkıldı)
Samandağ ilçesinde, Roma döneminde inşa edilen devasa Titus tüneli ise depremlerden hasar almadan kurtulmayı başardı. Tünel ile aynı dönemde, tamamı kayanın içine oyularak yapılan Beşikli Mağara da depremlerde zarar görmedi.
Titus Tüneli, dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel sularının şehrin etrafında dolanmasını ve akıntıların yönünün değiştirilmesini sağlıyordu. Tünele yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan Beşikli Mağara ise kayaya oyulmuş mezar odaları içeriyor.
Titus Tüneli
Hatay’ın Samandağ İlçesi Çevlik Örenyeri yakınında bulunan Titus Tüneli, insan eliyle yapılmış en büyük tünel olarak biliniyor.
Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla, MS 69 yılında Roma imparatoru Vespasianus’un emriyle yapımına başlanan tünel, MS 81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından tamamlandı. Toplam 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde olan tünel tümüyle dağ içine oyularak yapıldı.
You must be logged in to post a comment Login