Sibirya’daki Çocuk Mezarında 4500 Yıllık Oyuncak Bulundu

Sibirya’da, şimdiye kadar bilinen en eski oyuncak, bir Bronz çağ mezarında bulundu. Küçük oyuncak kafası, Hakasya bölgesindeki 4.500 yıllık bir yerleşimde yer alan çocuk mezarında bulundu.

Sabuntaşından yapılmış oyuncak kafası, Sibirya’daki bir Bronz çağ mezarında bulundu. F: Archives of IIMK RAS

5 cm boyutundaki sabuntaşından yapılmış oyuncak kafasının, oynamak için tasarlanmış en eski oyuncak olduğuna inanılıyor.

Materyal Kültür Tarihi Enstitüsü’nden Arkeolog Dr Andrey Polyakov, figürün badem gözler ve büzüşmüş ağzı da dahil olmak üzere çok dikkatli işlenmiş yüz hatları olduğunu söylüyor.

Oyuncağın geri kalan kısmı organik materyalden yapılmış olabilir. Bu da bu kısımların neden günümüze kadar ulaşmadığını açıklıyor.

(Sibirya’da Hala Ses Çıkarabilen 4000 Yıllık Çıngırak Bulundu)

Bu döneme tarihlenen ahşap oyuncaklar daha önce Mısır’da bulunmuştu. Ancak bu oyuncaklar üreme sembolleriyle doluydu ve uzmanların söylediğine göre bunların oynanması için çocuklara verilmiş olma ihtimali düşüktü.

Söz konusu 4.500 yıllık oyuncak Okunev kültürü yerleşiminde bulundu. Okunev kültürünü, Bronz çağda Sibirya’ya gelerek buraya yerleşen bir grup oluşturuyor. Ayrıca bu kültür insanlarının Kızılderililerle de bir bağlantısı olduğuna inanılıyor.

Eylül 2016’da bir balıkçı tarafından bulunan pagan tanrısı figürini. F: Archives of IIMK RAS

Okunev kültürü insanları, sığır, koyun ve keçi yetiştiriyor ve buna ek olarak balıkçılık yapıyor ve avlanıyorlardı.

Polyakov, oyuncak kafasının bir elit mezarında bulunmadığını, tam aksine sıradan bir çocuk mezarında bulunduğunun vurgusunu yapıyor. Bu da o dönemde herhangi bir çocuğun, sofistike bir oyuncağa sahip olabildiği anlamına geliyor.

4.500 yıllık bu oyuncak, Hakasya bölgesindeki Okunev yerleşim alanında son zamanlarda bulunan birkaç buluntudan biri.

(Aksaray’daki Acemhöyük’te 4200 Yıllık Çocuk Oyuncağı Bulundu)

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında, bölgede balık tutan bir balıkçı tarafından pagan bir tanrı figürini bulunmuştu. Bu figürin de uzmanlara göre muhtemelen bir çocuk oyuncağıydı ya da kötü ruhları kovmak için kullanılan bir çıngıraktı.

Figürinin badem gözleri, büyük bir ağzı ve kıvrımlı saçları vardı. Figürini bulan balıkçı Tarasoy şöyle açıklamıştı: “Bunu bulduğum an suya geri atmak üzereydim. Ancak ona ikinci ve daha yakından bakışımda bir surat gördüm. Durdum ve suda yıkadım. Fark ettim ki, önceden düşündüğüm gibi bu sadece farklı bir şekli olan taş değildi. Bu bir figürindi!”


IB Times. 29 Aralık 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login