Sibirya’da Nazca Çizgilerinden Daha Eski Boğa Jeoglifi Bulundu

Çakıltaşı ve kumtaşından yapılmış boğa jeoglifi, 3’e 4 metre oranında büyüklüğüyle Avrasya’da keşfedilen ilk hayvan jeoglifi olma özelliğini taşıyor.

Boğa jeoglifi, 4.000 yıldan daha uzun bir süre önce Erken Tunç Çağı’na ait bir mezarın parçasıydı. C: The Siberian Times

Keşif, Tuva Cumhuriyeti’nin güneybatısındaki Khondergey köyüne ve Rusya’nın Moğolistan sınırına yakın bir bölgede yapıldı.

Boğa jeoglifi, 4.000 yıldan daha uzun bir süre önce Erken Tunç Çağı’na ait bir mezarın parçasıydı. Jeoglif, İngiltere’nin Uffington Beyaz Atı jeoglifinden 1.000 yıl ve Peru’daki Nazca jeogliflerinden 2.000 yıl daha eskiye tarihleniyor.

(2.600 Yıllık İskit Soylularının Yüzü Canlandırıldı)

Sadece arka ayakları ve kuyruk kısmı günümüze ulaşabilmiş olan boğa jeoglifinin ön kısmı ise 1940’lardaki bir yol çalışmasında farkında olmadan tahrip edildi.

Jeoglif, İngiltere’nin Uffington Beyaz Atı jeoglifinden bin yıl ve Peru’daki Nazca jeogliflerinden iki bin yıl daha eskiye tarihleniyor. C: Institue of the History of Material Culture

Bu keşif sadece Tuva Cumhuriyeti için değil, Orta Asya’da için de bir ilk olma niteliği taşıyor.

Boğa motifi, Erken Tunç Çağı’nın Orta Asya kültürleri arasında oldukça bir yaygın motifti. Daha sonrasında İskitlerin döneminde ise boğaların yerini geyik motifleri yer aldı.’ 

Tuva Arkeolojik Araştırması başkanı Marina Kilunovskaya “Tuva Cumhuriyeti ve komşu bölgelerde boğa motifini petroglif şeklinde görüyoruz – ancak bir hayvan jeoglifine rastlamak Orta Asya’nın tüm bölgesi için oldukça eşsiz bir keşif. Daha önce bu tür taş kompozisyonlara bu bölgede rastlamamıştık.” diyor.

C: Institue of the History of Material Culture

Araştırma ekibi, St. Petersburg merkezli Materyal Kültürü Tarihi Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi, Krasnoyarsk ve Tuva Cumhuriyeti arkeologlarından oluşuyor.

Ekip, bu eşsiz boğa jeoglifinin bulunduğu alanın sit alanı ilan edilerek koruma altına alnımasını umuyor.


Siberian Times. 22 Eylül 2021.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu.

You must be logged in to post a comment Login