Sibirya’nın Novosibrisk bölgesindeki bir Bronz çağ yerleşmesinde, ayı kafası şeklinde yaklaşık 4000 yıllık çıngırak oyuncağı bulundu.
Bir çocuk oyuncağı olduğu düşünülen ve kilden yapılmış çıngırağın içinde küçük taşlar var ve hala ses çıkarabiliyor.
Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü müdürü Vyacheslav Molodin; “Bu kil çıngırak çocuklar için yapılmış. İçi boş olarak ateşte pişirilmiş. İçinde küçük taşlar var. Bunların ne tür taşlar olduğunu bilmiyoruz fakat öğrenmek için X-ray yapacağız. Fakat bu oyuncak hala ses çıkarabiliyor!”
Vengerovo-2 arkeolojik kompleksinde bulunan çıngırak, günümüzden yaklaşık olarak 3800 ila 4000 yıl öncesine tarihleniyor. Arkeologlar çıngırağın üstünde, bunu yapan kişinin kil kurumadan önce muhtemelen kemikle imzasını attığını düşünüyor.
Novosibirsk’teki Vengerovo arkeolojik alanında sürdürülen bu sezonki çalışmalarda, arkeologlar 50’den fazla mezar, 100 ritüel çukuru ve iki yerleşim alanı bulundu.
“Vengerovo-2 arkeolojik kompleksindeki yerleşimlerden birinde ayı kafası şeklinde bir çıngırak bulduk. Bu çıngırak MÖ. 3. bin yılın sonlarına yani Bronz çağın başlangıcına denk geliyor. Kilden yapılmış çıngırağın içinde hala ses çıkaran küçük taşlar var.”
2016 yılının Ağustos ayında, Aksaray’da yer alan Acemhöyük’te sürdürülen arkeolojik kazılarda 4200 yıllık çıngırak oyuncağı bulunmuştu. Çıngırak ile ilgili bilgi veren Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, eserin MÖ. 2200 yıllarına, yani günümüzden 4200 yıl öncesine ait olan tabakada bulunmuş olan bir çocuk oyuncağı olduğunu belirtti.
The Siberian Times (21 Ekim 2016)
You must be logged in to post a comment Login