Sibirya’da Bulunan Donmuş Kuş 46.000 Yıllık Çıktı

Sibirya’da donarak günümüze kadar çok iyi korunan bir kuşa yapılan analizler, hayvanın 46.000 yıl önce öldüğünü ortaya çıkardı.

46.000 yıllık bu tür, kulaklı toygar olarak tanımlandı.

Sibirya’daki donmuş toprakta bu kuşu ilk bulan insanlar, yaratığın sadece bir gün önce öldüğünü düşünmüş olabilirlerdi.

Ancak daha sonra radyokarbon tarihleme ve genetik analizler, donmuş numunenin aslında 46.000 yıllık kulaklı toygar olduğunu ortaya çıkardı.

Kuş, kuzeydoğu Sibirya’daki Belaya Gora köyü yakınlarındaki fosil fildişi avcıları tarafından keşfedildi. Daha sonra, bilim insanlarını Nicolas Dussex, Love Dalén ve İsveç Doğa Tarihi Müzesi’ndeki kuşların sınıflandırmasını doğrulayan uzman ekibine getirdiler.

Araştırmaları Communications Biology dergisinde yayınlandı.

Dalén, “Bu bulgu, son Buzul Çağı’nın sonunda meydana gelen iklim değişikliklerinin yeni alt türlerin oluşmasına yol açtığını ima ediyor.” diyor.

Bu durum, donmuş kuş cesedinin, kuzey Rusya’da ve diğeri Moğol bozkırında bulunan bir türü de dahil olmak üzere, bugünün toygar türlerinden ikisinin atası olabileceğini düşündürüyor.

Kuşun olağanüstü derecede korunmuş durumu donmuş mezar sitesi sayesinde gerçekleşmişti, ancak Dussex bu durumun sıradışı olduğunu kabul ediyor.

“Böyle küçük ve kırılgan bir numunenin bozulmadan kalması, aynı zamanda kir / çamurun kademeli olarak birikmesi gerektiğini veya en azından toprağın nispeten kararlı olduğunu gösterir. Böylece kuşun cesedi ölüm zamanına çok yakın bir durumda korunabilmişti.”

(Sibirya’da 18.000 Yıllık Donmuş Köpek Bulundu)

Bölgenin çoğunu kaplayan bir buz ve toprak tabakası olan Sibirya’nın permafrostu bir dizi paleontolojik keşfi ortaya çıkardı. Geçen yıl, Dalén ve Dussex, toygarla aynı yerde bulunan 18.000 yıllık bir köpek üzerinde çalışmaya başladılar. Ancak mükemmele yakın korunmasına rağmen, memelinin köpek mi yoksa kurt mu olduğu sonucuna varamadılar.

Araştırmacılar toygar mumyasının keşfinin, özellikle de paleogenetik alanı adına büyük ve önemli bir keşif olduğunu söylüyor.

Dussex, “Bu keşif, Buz Devri faunasının evrimini incelemek ve son 50 ila 10 bin yıl önce iklim değişikliğine verdikleri tepkileri anlamak için yeni fırsatlar açacak.” diyor.


NY Post. 21 Şubat 2020.

Makale: Dussex, N., Stanton, D. W., Sigeman, H., Ericson, P. G., Gill, J., Fisher, D. C., … & Dalén, L. (2020). Biomolecular analyses reveal the age, sex and species identity of a near-intact Pleistocene bird carcass. Communications Biology, 3(1), 1-6.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login