Sibirya’da 41.000 Yıllık Bilinen En Eski Sıçan Mumyası Bulundu

Sibirya’da iklim değişikliği nedeniyle eriyen buzlarda donarak mumyalaşmış yaklaşık 41.000 yıllık yaban sıçanı bulundu.

Buz devri sıçanı donarak günümüze kadar çok iyi korunmuş.

11 yaşında bir kız, Sibirya’nın Yakutistan bölgesindeki Kuzey Kutup Dairesi’ne yakın Tirekhtyakh Nehri kıyısında bu keşfi yaptığında annesiyle birlikteydi.

Korunmuş sıçanı aldı ve tarihçi ve arkeolog Prokopyi Nogovitsyn’e götürdü. O da mumyayı biyoloji profesörleri Nikita Solomonov ve Vyacheslav Rozhnov’e gösterdi.

(Sibirya’da 18.000 Yıllık Donmuş Köpek Bulundu)

Bu buz Devri sıçanı, ayrıntılı çalışma için derhal Moskova’ya taşındı.

41.000 yıllık sıçanın farklı açılardan çekilmiş röntgenleri.

Radyokarbon analizlerine göre bu sıçan, 41.000 yıldan biraz daha fazla yaşındaydı ve dünyanın bilinen en eski sıçanı ünvanını aldı.

166 mm uzunluğunda ve günümüz Sibirya kahverengi sıçanından biraz daha büyük olan bu antik otobur, günümüze kadar oldukça iyi korunmuştu.

(Sibirya’daki Donmuş Mağara Aslanları En Az 30,000 Yıllık Çıktı)

Kafasında olmasa da, sırtında, yanlarında ve karın bölgesinde kürkü hala duruyordu. Sırt tarafında kürkün rengi koyu gri, yanlarında ve karnında grimsi sarı ve açık, vücudun arka kısmında ise daha parlaktı.

41.000 yıllık sıçanın kafatasının ön kısmının bilgisayar modeli.

X-ışınları, iç organları olmamasına rağmen, kafatası da dahil olmak üzere tüm kemiklerin iyi korunduğunu gösterdi. Ancak mumyanın kalçasının kırıldığı tespit edildi.

Yapılan yeni bir çalışmada, Tirekhtyakh sıçanının bulunmasının, Kuzey Kutup topluluklarındaki bu en önemli memeli grubunun evrimini anlamak için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Günümüzde Sibirya’da yaşayan bir yaban sıçanı.

Bilim insanları, mumyanın 41.305 ila 41.885 yaşları arasında olduğunu söylüyor.

İklim değişikliği nedeniyle Sibirya’daki donmuş toprak yavaş yavaş çözüldükçe donarak mumyalanmış hayvanların keşifleri gitgide artıyor. Yakın zaman içinde yine aynı bölgelerde mağara aslanları, kurtlar ve diğer canlılarla birlikte, yünlü mamutlar ve gergedanların korunmuş kalıntıları bulunmuştu.


Makale: Lopatin, A. V., Solomonov, N. G., Serdyuk, N. V., Maschenko, E. N., Mukha, D. V., & Agadjanyan, A. K. (2019, November). A finding of a frozen mummy of a lemming (Rodentia, Cricetidae, Lemmus) in the upper pleistocene of Yakutia. In Доклады Академии наук (Vol. 489, No. 1, pp. 108-112).

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login