Sibirya’da yapılan keşif, bölgede bir zamanlar atlı arabaların kullanıldığını, ancak şimdiye kadar hiçbirinin bulunmadığına işaret ediyor.
Sibirya’daki arkeologlar, arabacı olduğu düşünülen bir kişinin 3.000 yıllık el değmemiş mezarını keşfettiler ve bu da bölgede ilk kez atlı arabaların kullanıldığını gösteriyor.
İskelet kalıntıları, atlı araba sürücülerinin dizginlerini bellerine bağlamasına ve ellerini serbest bırakmasına izin veren, bir kemer için farklı bir kancalı metal ek ile defnedilmişti. Bu tür eserler daha önce Çin ve Moğol mezarlarında da bulundu.
(İlgili: Pompeii’de Bulunan Arabanın Rekonstrüksiyonu Yapıldı)
Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nde arkeolog olan Aleksey Timoshchenko, objenin el değmemiş mezarda kişinin belindeki orijinal yerinde bulunduğunu söylüyor.
“Bu gerçek, Çin’deki tümülüsler ile doğrudan benzetmelerle birlikte, objelerin amaçlarını biraz daha güvenle belirlememizi sağlıyor.”
Timoshchenko, arkeologların bir demiryolunun genişletilmesinden önce birkaç yıldır kazı yaptıkları Sibirya’da, Hakasya’nın Askizsky bölgesindeki en son araştırma çalışmalarını yönetti. Ekip, bu ay Kamyshta köyü yakınlarında arabacı mezarını ve diğer mezarları keşfetti.
Bilinmeyen obje
Rusya’daki Novosibirsk Devlet Üniversitesi’nde buluntular için danışmanlık yapan ancak araştırma üyesi olmayan arkeolog Oleg Mitko, “arabacı kemeri” gibi nesnelerin daha önce bulunduğunu ancak anlaşılmadığını söylüyor.
“Rus arkeolojisinde uzun bir süre buna PNN adı verildi – ‘amacı bilinmeyen bir eşya’. Ancak Çin’deki Tunç Çağı arabacı mezarlarının yanı sıra savaş arabası ve at kalıntılarına ilişkin son keşifler, bu nesnenin bir savaş arabası için bir aksesuar olduğunu gösterdi.”
Sibirya mezarlarında savaş arabası bulunmamıştı ve kancalı bronz kemer plakası Geç Tunç Çağı mezarına sembolik bir obje olarak yerleştirilmiş olabilir.
Tümülüs
Arabacının mezarı, Lugav kültürü zamanında, yaklaşık 3.000 yıl öncesine tarihlenen mezarlar arasında bulundu.
Mezar, kabaca kare şeklinde bir taş mezarın üzerine yığılmış toprak bir tümülüsten oluşuyordu; tunç bıçak, tunç takılar ve belirgin kemer parçası mezar hediyeleri arasında yer alıyordu.
Timoshchenko, Lugav kültürünün Tunç Çağı insanlarının ağırlıklı olarak sığır yetiştiriciliği ile uğraştığını ve bölgede MÖ 8. yüzyılda, Erken Demir Çağı’nda Tagar kültüründen İskit halkının onların yerini aldığını söylüyor.
Açıklamaya göre, son kazılarda bölgede Tunç Çağı’na ait üç evreye ait mezarlar ortaya çıkarıldı: En erkeni MÖ 11. yüzyıldan itibaren, Karasuk kültürünün Lugav kültürüne geçişiyle; ikincisi, Lugav kültüründen, arabacıyla; ve üçüncüsü MÖ 8. yüzyıldan sonra, Tagar kültürünün erken Bainov aşamasından.
Live Science. 18 Temmuz 2023.
You must be logged in to post a comment Login