Selçuklu Mezarlığı’nda Allah’ın 99 İsminin Geçtiği Mezartaşı Bulundu

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Mezarlığında “Esma-ül Hüsna” işlemeli mezar taşı tespit edildi.

Selçuklu Mezarlığı’nda Allah’ın 99 İsminin Geçtiği Mezartaşı Bulundu

Bitlis’te Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Recai Karahan tarafından yürütülen çalışmalarda, boyları 4,5 metreye varan, üzerinde yazı ve motifler bulunan mezar taşlarının olduğu Selçuklu Mezarlığı’nda yürütülen çalışmalarda, üzerinde “Esma-ül Hüsna” yani Allah’ın 99 isminin işlendiği bir mezar taşı ortaya çıktı.

Prof. Dr. Recai Karahan, AA’ya yaptığı açıklamada, bugüne kadar 383 taşın yosun ve likenlerden temizlendiğini söyledi ve “Bugüne kadar 530 taşın epigrafik çözümlenme işlemi yapıldı. Yani 530 taş okundu. Bu taşlarda, yapan ustaya ve ölene ait bilgiler, bazı taşların yan kısmında ise Ayet-el Kürsi yer alıyordu. Ancak Esma-ül Hüsna yazılı olan bir mezar taşıyla ilk kez karşılaşıyoruz. Taşların kendine has özellikleri var. Bir başkasında başka bir özellik ileri çıkabiliyor ancak bu taşta Esma-ül Hüsna’nın görülmesi bizim bu yıl yaptığımız çalışmaların çok önemli bir kısmını oluşturuyor.” dedi.

Bu mezar taşının Yusuf Bin Miran isimli usta tarafından 1320 yılında yapıldığı bilgisini veren Karahan, “Mezar taşında hem başucu hem ayakucu şahidesini görüyoruz. Batıya bakan başucu şahidesinde bu mezar taşını yapan ustanın kitabesi bulunmakta ayrıca palmet motifleri çok ince bir şekilde rumilerle işlenmiş. Bu haliyle hemen hemen alanın en güzel taşlarından biri olarak gözümüze çarpıyor” dedi.

Selçuklu Mezarlığı’nda Allah’ın 99 İsminin Geçtiği Mezartaşı Bulundu

Mezarın sandukasının da farklı olduğunu dile getiren Karahan, şunları söyledi:

“Sandukası çok ilginç bir şekilde yapılmış, kufi yazılarla süslenmiş. Diğer mezar taşlarından daha değişik olarak tek parça bir sanduka görmekteyiz. Ayak ucu şahidesi baş şahidesinden biraz daha kısa yapılmış. Bu mezar taşı bir hanım metfuna ait. O sebeple çok daha özenli olduğunu görmekteyiz. Yine ayakucu taşında Ayet-el Kürsi yazılmış. Allah’ın isimleri olan Esma-ül Hüsna ise baş taşından başlayıp, ayakucuna kadar devam etmekte. Selçuklu Mezarlığının oldukça önemli taşlarından biridir.”

Eski Ahlat Şehri Kazılarında, Temmuz ayında ise dünyada iki örnekten biri olan Emir Bayındır Kümbetini yapan Babacan isimli ustanın elinden çıkmış bir mezar taşı bulunmuştu. Babacan isimli sanatkarın yapmış olduğu mezartaşının ön cephesine işlenen kar motiflerinin Selçuklu mezarlığında ilk kez görülmüştü.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login