Arkeologlar, savaş sahnelerini tasvir eden ve bir alfabeyi içeren 2.500 yıllık çizimlerin olduğu benzersiz bir taş levha keşfettiler.
Yapılan açıklamaya göre taş levha, İspanya’nın güneybatısındaki eski bir Tartessian bölgesi olan Casas del Turuñuelo’da devam eden kazılar sırasında bulundu.
Tartessos halkı, İber yarımadasına ilk kez MÖ 8. yüzyılda yerleşen ve ayrıntılı yazı sistemleriyle tanınan eski bir uygarlıktı. MÖ 4. yüzyılda gizemli bir şekilde ortadan kayboldular.
Birisi, levhanın üzerine Paleo-Hispanik yazıyla alfabetik bir “21 işaret dizisi” kazımıştı. Ne yazık ki, yazı levhasının bir parçası kırıldı, bu nedenle araştırmacılar dizide hangi harflerin eksik olduğu konusunda yalnızca spekülasyon yapabiliyorlar.
(İlgili: Gelişmiş Tartessos Kültürü Nasıl ve Neden Yok Oldu?)
Barselona Üniversitesi’nde paleo-Hispanik filoloji alanında araştırmacı olan Joan Ferrer i Jané, “Parçanın kırılmış alanında en az altı işaret kaybolmuş olmalı. Ancak tamamen simetrik olsaydı ve işaretler plakanın dört kenarından üçünü tamamen kaplasaydı 32 işarete ulaşabilirdi.” diyor.
“Alfabenin son kısmının kaybolması çok üzücü çünkü… en belirgin farklar burada ortaya çıkıyor.”
Yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki levhanın üzerinde aynı zamanda savaşan üç savaşçıyı tasvir eden gravürler de yer alıyor. Araştırmacılar, çizimlerin muhtemelen sanatçının benzer motifleri altın, fildişi veya ahşap parçalara oymadan önce sanatına ince ayar yapmak için kullandığı bir çizim çalışmasının parçası olduğunu düşünüyor.
Kazılara liderlik eden Mérida Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Esther Rodríguez González, “Bu keşif yarımada arkeolojisinde eşsiz bir örneği temsil ediyor ve bizi Tartessos’ta bugüne kadar görünmeyen zanaatkarlık süreçlerine dair bilgilere bir adım daha yaklaştırıyor.” diyor.
“Bunlar aynı zamanda temsil edilen karakterlerin kıyafetleri, silahları veya başlıkları hakkında bilgilerimizi güçlendiriyor”
Live Science. 13 Haziran 2024.
You must be logged in to post a comment Login