Şanlıurfa’da Bulunan Gadya Ailesi Mozaiği

2017’de, Şanlıurfa’nın Balıklıgöl yerleşkesindeki “Kale Eteği Projesi” kazılarında bulunan mezar odası taban mozaiklerinden Gadya Ailesi Mozaiği.

(C: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi)

Mozaiğin MS 3. yüzyılın başlarında döşendiği, mezarın ise MS 6. yüzyılda da kullanıldığı anlaşılıyor. 

“Kale Eteği Projesi” kapsamında yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Antik Roma ve Edessa Krallığı’na ait 72 kaya mezarı ve 5 taban mozaiği bulundu. Çeşitli motif ve figürlerin yer aldığı ve tabanına yılan, insan ve çiçek motiflerinin işlendiği kaya mezarlarının bulunduğu mağaralar koruma altına alındı. Taban mozaiklerinde betimlenen kişilerin ise mezarlara gömülmüş kişiler olduğu düşünülüyor.

(C: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi)

Mozaiklerden birinde mezarlığa gömülen 4 kişinin resimleri tasvir ediliyor. Düz siyah çizgiyle çerçevelenen beyaz fondaki ikisi erkek ikisi kadın büstü, Gadya Ailesi üyelerine ait. Figürlerin isimleri sağ yanlarına Estrangelo Süryanice yazıyla yazılı. Panoda üst solda, evin reisi ve mezar sahibi Gadya’nın büstü, sol yanında eşi Amma’nın büstü yer alıyor. Solundaki Süryanice yazıda eşi Gadya’nın mesleğinin katip olduğu yazılı. Alt sol çerçevede, Gadya’nın oğlu Aftua’nın büstü, onun solunda ise eşi Magdal’ın büstü yer alıyor. Mozaikteki Süryanice yazıtta;

– “Barsamya’nın oğlu Gadya (ait)

– Katip Gadya’nın eşi Amma

– Gadya’nın oğlu Aftuha

– Aftuha’nın eşi Magdal” yazılı.


Yararlanılan kaynak: “Şanlıurfa’da Yeni Bulunan Kaya Mezarları Taban Mozaikleri”, Yusuf Albayrak.

You must be logged in to post a comment Login