Şanlıurfa'da Bulunan Akhilleus’un Hayatı Mozaiği - Arkeofili

Şanlıurfa’da Bulunan Akhilleus’un Hayatı Mozaiği

Haleplibahçe’deki Amazonlar Villası’nda bulunan Akhilleus’un Hayatı Mozaiği, MS 6. yüzyıla tarihleniyor. Günümüzde in situ olarak Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

(C: Wikimedia Commons/Dosseman)

Doğu kısmı tamamen, mevcut figürlü mozaiklerin ise büyük kısmı tahrip olmuş durumda olan mozaiğin boyutları yaklaşık olarak 33 metreye 4,5 metre.

(C: Wikimedia Commons/Dosseman)

Amazonlar Villası’nın doğusunda avluya açılan ince uzun koridorun tabanını süsleyen dikdörtgen ana panoda, Akhilleus’un hayatından kesitler tasvir ediliyor.

(C: Wikimedia Commons/Dosseman)

Bunlar sırasıyla, dadı kucağında bebek Akhilleus, anne Thetis’in Akhilleus’un topuğundan tutarak ölümsüz olması için onu Styks ırmağına daldırması, genç Akilleus’un annesine vedası, Akhilleus’un ömür ipliğini büken kader tanrıçaları Moira’lar, Akhilleus’un bilge at adam Kheiron tarafından eğitilmesi ve Akhilleus’un Troia Savaşı’na gidişini üzgün gözlerle izleyen Thetis betimlerinden oluşuyor.

(C: Wikimedia Commons/Dosseman)

Tek bir panoda, Akhilleus’un hayatından en çok sahnenin anlatıldığı, bilinen tek mozaik. 

(C: Wikimedia Commons/Dosseman)

Panoyu çevreleyen bordürde saz çalan figürler, çiftlik evi, koşan, duran ve otlayan atlar ile koyun ve boğa betimleri yer alıyor. Mozaikteki figürlerin yönü, avludan gelene doğru, doğuya dönük.

You must be logged in to post a comment Login