Şanlıurfa’da açılan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, içinde barındırdığı eserlerle ziyaretçileri insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor. Balıklıgöl yakınlarında 200 dönümlük bir alana inşa edilen Şanlıurfa Müze Kompleksi’nde kronolojik sıraya bağlı kalınarak gösterilen eserler, ait olduklarına döneme dair görsel canlandırmalarla, ziyaretçilerde “o dönemde yaşıyormuş” hissi uyandırıyor.
Müzede ilk durak Paleolitik Çağ. Burada insanların avlanma şekli, ateşi nasıl yaktığı canlandırılıyor. Bu güzergahtan devam eden ziyaretçilerin karşısına, “dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri” olarak bilinen Balıklıgöl Heykeli çıkıyor. Daha sonra Neolitik Çağ ve bu çağın en önemli eserleri olan Göbeklitepe ve Nevali Çori ‘ye ait tarihi eserler ön plana çıkıyor. Ziyaretçiler sırasıyla, ticaretiyle ünlü Kalkolitik Çağ’ı, Lidar Höyük’ten çıkarılan Tunç Çağı’na ait eserleri, bazalttan yapılmış Demir Çağ eşyalarını gördükten sonra, son olarak İslami Dönem salonuna ulaşıyor. İslami bölümde ise, “Peygamberler Şehri Urfa’da” insanların tek tanrı inancı ve Nemrut ile olan mücadelesinin anlatıldığı, 12 projeksiyon cihazından 4 duvara aynı görüntüyü veren video gösterimi mevcut.
Müze Müdürü, Müslüm Ercan da konuyla ilgili olarak, müzedeki eserlerin kronolojik sırada olmasının ziyaretçilere kolaylık sağladığını ve bu yöntemin de diğer müzelere bir yol gösterici olacağını belirtti. Müzede her dönemin daha iyi anlaşılabilmesi için toplamda 20 adet canlandırma bulunuyor.
Arkeopark, mozaik ve arkeoloji müzesinde barındırdığı insan boyutlarındaki en eski heykel, Göbeklitepe buluntuları ve diğer 10.000 eseriyle oldukça zengin olan kompleksi herkesin en kısa zamanda görmesini temenni ediyoruz. Özellikle buradaki bazı eserlerin dünyada eşi benzeri olmadığı düşünülürse kaçırılmaması gereken bir fırsat.
You must be logged in to post a comment Login