Samsun’da Hititlerin Kutsal Suyunda Fındık ve Ahşap Parçalar

Samsun’da yer alan Hititlerin Nerik kentinde, 52 basamaklı tünelden ulaşılan kutsal suda 3.000 yıllık ahşap eserler çıkıyor.

Nerik’te su kaynağında bulunan 3.000 yıllık ahşap merdiven. C: Oymaağaç Höyük/Nerik projesi

Samsun’un Vezirköprü köyünde yer alan kutsal Hitit şehri Nerik’te yapılan arkeolojik kazılar devam ediyor. Bölgede daha önceki yıllarda 3.000 yıllık fındık kabukları ile bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçalar keşfedildi.

ABD, Avustralya, Almanya ve Türkiye’den akademisyenlerin yer aldığı ekip, Hititlerin hava tanrısı Nerik’e adanan yerleşmede 17 yıldır kazı çalışmaları yürütüyor.

Antik kentte önceki yıllarda yapılan kazı çalışmalarında Hititlerin kutsal suyu olarak bilinen 52 basamaklı tünelin içinde 3.000 yıllık fındık kabuğu ve 3.000 yıllık bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçaları ortaya çıkarılmıştı.

(İlgili: Kırıkkale’deki Hitit Tableti Okundu: [Sözleşmeyi] Bozan Ölecektir)

Kazı ekibi, tünelin içindeki kutsal sudan 3.000 yıllık fındık kabuklarının çıkarıldığını belirterek, “Oradaki tapınağın uzun yıllar kullanıldığını düşünüyoruz. Oymaağaç Höyüğü’nün, Eski Hitit döneminde, yani MÖ 16. yüzyıldan MÖ 12. yüzyıla kadar kullanıldığını görüyoruz. Tapınağın üzerinde bir tünel bulduk ve tüneli kazdıkça suya doğru ilerledik. Yaklaşık 8 metre derinlikte, Hititlerin ‘kutsal su’ dedikleri alana ulaştık.” diyor.

Nerik’teki su kaynağına çıkan yeraltı merdiveni. C: Oymaağaç Höyük/Nerik projesi

“Nerik’in 3.500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu düşünüyoruz. Ancak havuzun içinde ahşap kalıntılar bulduğumuzda şok olduk çünkü Anadolu’da ıslak malzeme yok. O bölgede biraz daha kazdığımızda fındık kabuklarını da bulduk. 3.000 yıllık fındık kabukları, Karadeniz Bölgesi’nin bir fındık üretim merkezi olduğunu doğruladı. Ahşap buluntular ve fındık kabukları üzerinde yapılan karbon testleri, yaklaşık 3.000 yıl öncesine ait olduklarını ortaya koydu.”

Uzmanlara göre, Oymaağaç Höyüğü’ndeki kazılar sonucunda bulunan çivi yazılı tabletler en önemli maddi kültür kalıntıları arasında yer alıyor. Çalışmalar sonucunda, Hitit İmparatorluğu’nun kuzey sınırlarında olduğu düşünülen kutsal Nerik şehrinin konumunun kesin olarak Oymaağaç Höyüğü olduğu belirlendi.

Tünelin içindeki suda bulunan 3.000 yıllık fındık.

Araştırmacılar, Hitit Kralı III. Hattuşili’nin yılda birkaç kez Hattuşa’dan Nerik’e geldiğini, hava tanrısına saygı göstermek için özel ziyaretlerde bulunduğunu tahmin ediyor.

Daha önce bölgede yapılan çalışmalarda, üzerinde çivi yazısı bulunan tabletler, mühür, dini törenlerde kullanılan küçük kaplar, mezarlar, gıda saklama çukurları, bir tünel, mabet odası temelleri, sur duvarı, sur kapısı ve çeşitli kalıntılar ortaya çıkarılmıştı.

Bölgeden çıkarılan eserler, Samsun Müzesi’nin Nerik bölümünde sergileniyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login