Samsun’da Arkeolojik Tekkeköy Mağaraları Aşk Kurbanı Oldu

Geçmişi MÖ 60.000 yıllarına uzanan Samsun’daki Arkeolojik sit alanı Tekkeköy Mağaraları sprey boyaların kurbanı oldu. Madde ve alkol bağımlılarının mekanı haline dönen mağaraların duvarları yazılan aşk ilanları ile kirletildi.

Samsun’a 14 kilometre mesafedeki Tekkeköy ilçesinde Fındıcak ve Çınarlı dereleri boyunca yükselen kaya kitlelerinde büyüklü küçüklü oyuk şekillerde yer alan ve insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden olan Tekkeköy Mağaraları, MÖ 60.000 yıllarına ait olduğu biliniyor.

(Aydın’da Defineciler Tarihi Kiliseyi Talan Etti)

Tarihi geçmişi ve dokusu ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mağaraların içler acısı hali tepki çekiyor.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Samsun’un Tekkeköy ilçesi’nde yer alan ve Eski Taş Çağı’na kadar uzanan arkeolojik bir sit alanı olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde Tekkeköy Mağaraları adı verilen büyüklü küçüklü oyuk ve mağaralar MÖ 15.000 ile MÖ 60.000 yıllarına ait.

Paleolitik Çağ’da yaşayan Tekkeköy mağara sakinleri, tüm aletlerini taş, ağaç ve kemikten yapmış, avcılık ve toplayıcılıkla uğraşmış, taşı yontarak yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmışlardı. 1977 yılında sit alanı ilan edilen ve 2013’te ziyaretçilere açılan Tekkeköy Mağaraları’nın yalnızca 96.000 metrekarelik bir kısmı gezilebiliyor. 360.000 metrekarelik bir alana yayılan vadide çalışmalar halen devam ediyor.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login