Şam Ulusal Müzesi Kapılarını Yeniden Açtı

İç savaş yüzünden kapanmasından altı yıl sonra, Suriye’nin ulusal müzesinin bir kısmı kamuoyuna yeniden açıldı.

İlk olarak 1920’de açılan müze, altı yıldır kapalıydı. C: Reuters

Şam’da yer alan dünyaca ünlü eski eserler müzesi, antik eserlerini olası bir tahribattan korumak için 2012 yılında kapanmıştı. Daha sonra koleksiyonun çoğu tahliye edilmiş ve eserleri güvende tutmak için gizli yerlerde saklanmıştı.

Müzenin bir kısmını yeniden halka açma kararı, Suriye hükümetinin ülkenin normale dönmesini sürdürmesiyle birlikte alındı.

(Suriye’nin 7 Büyüleyici Arkeolojik Alanı)

Bu yılın başlarında başkent, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kuvvetleri tarafından güvence altına alınmıştı, fakat çatışma hala ülkenin bazı bölgelerinde devam ediyor.

Suriye’de yedi yıl süren çatışmada, 350.000’den fazla insan yaşamını yitirdi ve ülke çapında birçok tarihi şehir ve bölge tahrip edildi.

Açılış töreni kültür ve turizm bakanlıkları tarafından düzenlendi. C: EPA

Kültür Bakanı Mohamed al-Ahmad, müzenin yeniden açılmasının ülkenin “zengin kültürel mirasının” terörizm tarafından yok edilmediğine dair gerçek bir mesaj olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz Pazar günü, Şam Ulusal Müzesi’nin sadece bir kısmı ziyaretçilere açıldı, ancak müzenin müdür yardımcısı, yetkililerin her şeyi yeniden ziyarete açmak için çalıştıklarını söylüyor.

Ahmad Deeb, “Bu bölümde, tarih öncesi, antik doğu ve klasik ve İslami dönemlere ait tüm dönemlerden bir grup eseri sergileyeceğiz.” diyor.

Ülke çapında hükümet tarafından tahmini 300.000 eser korundu. C: Reuters

Çatışmalar sırasında müzenin bahçeleri halka açık kalmıştı, ancak Şam, isyancı roket ateşinin altında kaldığı için bina kapatılmıştı.

Tarih boyunca ticaret yollarının en merkezi konumlarından birinde kalan Suriye, zengin ve farklı kültürel mirasıyla ünlü.

(Suriye’nin Kaybolan Kültürel Mirası Dijital Ortama Taşınıyor)

Unesco dünya mirası alanı olarak kaydedilen Palmira da dahil olmak üzere, ünlü tarihi alanlardan bazıları, IŞİD militan grubunun eline geçti ve kasıtlı olarak zarar verildi. Halep’in eski kalbi gibi diğer yerler de şiddetli ve acımasız çatışmalarda yok edildi.

Çatışmalar başladığından beri bilinmeyen sayıda eski eserin yurtdışına kaçırıldığından ve satıldığından şüpheleniliyor. Hükümet yetkilileri, binlerce eserin militanlarca tutulan bölgelerden veya sınırdan başarıyla kurtarıldığını söylüyor.

Bu ayın başlarında, bu kurtarılmış eserlerin yüzlercesi Şam Opera Binası’nda sergilendi.


BBC. 28 Ekim 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login