Sagalassos Antoninler Çeşmesi Nedir?

Antoninler Çeşmesi, Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan Sagalassos Antik Kenti’nin en göze çarpan yapılarından biri.

Antoninler Çeşmesi, Sagalassos Antik Kenti’nin en dikkat çekici yapılarından biri.

MS 161-180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış ve tanrı Dionysos’a ithaf edilmişti. Çeşmeye “Antoninler Çeşmesi” denmesinin sebebi, Roma imparatorlarında Antoninler dönemine denk gelmesi.

28 metre genişliğinde ve 9 metre yüksekliğindeki çeşmenin en sağ ve en solunda, tanrı Dionysos’a ait orijinal pozisyonda duran heykeller var. Diğer heykeller ise başka bir yerden, büyük ihtimalle bir tapınaktan veya tiyatrodan getirilmiş.

Antik dönemde Pisidia olarak bilinen bölgede yer alan Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile iyi korunarak günümüze kadar ulaşabilmiş nadir kentlerden biri.

Çeşmenin üst parçalarını kireçtaşından yapılmış ve mermere yakın dekorasyon için çok uygun bir taş. Sütunlar ise başka yerlerden getirilen renkli mermerlerle yapılmış. Bu mermerler suda parladığı için binayı çok zengin gösteriyor. Aynı zamanda çeşmenin en sağ ve en solunda Dionysos Tanrısı’na ait heykeller var. Bunlar orijinal pozisyonda duruyorlar. Diğer heykelleri başka bir yerden büyük ihtimal bir tapınaktan veya tiyatrodan getirmişler. Çeşmeyi en az milattan sonra 7. yüzyıla kadar kullandıklarından içinde bulunan heykelleri zaman zaman değiştirmişler.

You must be logged in to post a comment Login